Причини катастрофи літака підтверджено тричі - це вибух \ УНІАН

Остаточний звіт підкомісії з питань повторного розслідування смоленської катастрофи  буде опублікований в кінці цього або на початку наступного року.

Читайте такожНазвано причину Смоленської катастрофи: літак Качинського підірвали

Про це повідомив очільник цієї підкомісії Антоні Мацєревич, передає Польське радіо. Він зазначив, що потрібно дочекатися завершення досліджень американської команди експертів, а це має відбутися до кінця цього року.

Відео дня

«У нас є запевнення наших співробітників зі США, що до кінця цього року вони свою роботу завершать. А коли вони виконають свою роботу, ми потребуватимемо ще, мабуть, приблизно місяця, щоб підготувати кінцевий рапорт. Їхні дослідження є випробуванням обчислень, аналізів, що проводяться і в Польщі, а також у європейській команді, в якій є науковці зі Скандинавії та Великобританії», – сказав голова підкомісії з питань повторного розслідування смоленської катастрофи Антоні Мацєревич.

За його словами, причини катастрофи літака 10 квітня 2010 року вже підтверджено. «Стався вибух у крилі, потім в центроплані – це було причиною смерті», – зазначив Мацєревич. Як додав голова смоленської підкомісії, наявність вибухових матеріалів у місцях, де були найбільші пошкодження і деформації частин літака, характерні в ситуаціях вибуху, підтверджено тричі – в дослідженнях 2012, 2013 року і тепер.

Напередодні Антоні Мацєревич повідомив про направлення до прокуратури клопотання, яке стосується можливості скоєння злочину екс-головою Комісії розслідування авіакатастроф Єжи Міллєром та членами цього органа. Йдеться про недбалість, фальшування та невиконання обов’язків. Підкомісія з питань повторного розслідування смоленської катастрофи вважає, що Єжи Міллєр підтвердив неправду у меморандумі, підписаному з російською стороною в справі оригінальності бортових самописців, і погодився на умови росіян, що вони зможуть повернути чорні скриньки, коли захочуть.