Росія і США покують один одному зуби в небі / РИА Новости / Антон Денисов

Шість російських стратегічних бомбардувальників-ракетоносців Ту-95 і Су-35 випробовували військово-повітряну оборону США два дні поспіль: 20-го і 21-го травня цього року. Тим самим, Москва посилила напругу у повітрі між нею і Вашингтоном. В обидва дні ВПС США підняли у небо свої F-22, які перехопили російські літаки й мирно їх супроводжували.

«Дві пари F-22 і система попередження і контролю Командування північноамериканської аерокосмічної оборони на борту Е-3 позитивно ідентифікували й перехопили чотири бомбардувальники Ту-95 і два винищувачі Су-35, які увійшли в оборонну зону Аляски 20 травня», - цитує National Interest повідомлення NORAD.

«А саме два російських бомбардувальників були перехоплені двома F-22. Ще одна група бомбардувальників з Су-35 була перехоплена пізніше двома додатковими F-22. E-3 забезпечив загальне спостереження», - додали в оборонному відомстві.

Відео дня

Читайте такожЗ'явилося відео скидання російським Су-34 бомби вагою в півтори тонни

Наступного ж дня Росія повторила цю закономірність вторгнення в небесний простір над Аляскою. Видання зауважує, що такі випади з боку російської військової авіації останніми місцями почастішали.

«Після того, як Росія відновила патрульні польоти далекого радіусу у 2007 році, щороку NORAD перехоплювало в середньому 6-7 груп російських літаків, які втручалися в нашу оборонну зону», - пояснили американські військові.

При цьому, в NORAD додали, що цього тижня це було вже шосте і сьоме перехоплення бомбардувальників Росії над Аляскою у 2019 році. Однак, у відомстві закликали суспільство не хвилюватися. Адже Командування використовує багатошарову оборонну мережу з радарів, супутників і винищувачів, щоб виявляти літаки й відповідним чином реагувати. Видання нагадує, що США проводять схожі операції в небі поблизу аерокосмічного простору Росії. Приміром, на початку березня 2019 року американські ВПС відправили у Велику Британію п’ять B-52 з авіабази в Луїзіані. Деякі з цих бомбардувальників імітували ядерні удари на російській території. Щонайменше два B-52, які Америка відправила в Британію, були моделями, здатними нести ядерну зброю.

Читайте такожАрмія США провела випробування електромагнітної зброї (фото)

Також був неядерний B-52 з серійним номером 60-0024, який імітував маневри ракетного удару по Калінінграду 14 березня 2019 року. Про це розповів незалежний спостерігач Стівен Воткінс, спираючись на дані з транспондерів військових літаків. Також 28 березня цього року п’ять B-52 приєдналися до пари F-16M королівських ВПС Норвегії й ще двох двомісних F-16BM у місії над Норвезьким морем.

«Розгортання мало бути чітким сигналом для головних суперників США, зокрема Росії, про американські військові стратегічні можливості», - зауважив експерт Джозеф Тревітік.

Читайте такожАмериканські бомбардувальники B-52 покинули Європу

Він додав, що США постійно відправляють свої B-52 у Велику Британію для проведення навчань по всій Європі. Однак, розміщення на британській території одразу шести бомбардувальників – це найбільше розгортання з часів вторгнення в Ірак у 2003 році.

Наступного разу, коли літаки Росії з’являться біля узбережжя США, у Кремлі повинні згадати й про американські бомбардувальники, які теж стоять неподалік російських кордонів. Взаємна демонстрація повітряної сили за допомогою літаків, здатних нести ядерну зброю, — це звичний, хоч і страшний, факт життя для США і Росії.