Володимир Путін і Дональд Трамп / Reuters

«Чому він нас ненавидить»? – це питання, яке американські зовнішньополітичні діячі часто чують від європейських друзів і колег, коли розмова доходить до питання Дональда Трампа. А це трапляється часто. Візит американського президента і Держсекретаря Майка Помпео в Європу цього тижня видається хорошою нагодою відповісти на це питання.

Новини здаються не такими й поганими, пише Wall Street Journal. Коли Трамп і члени його адміністрації говорять про Китай, вони атакують його за порушення міжнародної системи на шляху до глобальної гегемонії. Але їхнє розуміння Європи відрізняється. Її вони вважають сумішшю з нефункціональних політик, нереалістичних ідей про політичний світ і погано організованих інститутів, які закріпили континент на шляху до занепаду. Команда Трампа вважає, що вона зовсім не намагається ослабити Європу. Вона нібито рятує континент від самого себе.

Читайте такожТрамп прибув до Британії: його противники обіцяють влаштувати протест (фото)

Відео дня

Критика Трампа на адресу Євросоюзу складається з п’яти ключових елементів. По-перше, деякі «нові націоналісти» переконані, що міжнародні формування, такі як ЄС, значно слабші й менш ефективні, ніж уряди національних держав. І вони переконані, що розвиток союзу лише ослаблює Захід як такий. Натомість співпраця між національними державами вважається хорошою, оскільки країни мають змогу досягати цілей своїми окремими способами. Трамп, схоже, розділяє цю точку зору.

Друге його занепокоєння стосується того, що Євросоюз зараз «надто німецький». Як вважають деякі члени його команди, це означає, що континент надто агресивний у сфері монетарної й фіскальної політики й надто миролюбний, коли йдеться про оборону. Перше нібито стримує економічне зростання Європи, а друге ослаблює НАТО. Тому що Німеччина не виконує свої зобов’язання щодо оборонних витрат.

Третє невдоволення говорить, що ЄС «надто ліберальний» в американському розумінні цього терміну. Він надто формальний щодо економіки й надміру прогресивний у соціальних питаннях. Американські консерватори вірять, що це підриває економічну динаміку і зростання Європи. А рішення канцлера Німеччини Ангели Меркель впустити більше мільйона мусульманських мігрантів у свою країну, на їхню думку, було «трагічною помилкою».

Читайте такожМер Лондона порівняв Трампа та Орбана з фашистами ХХ століття

Четверта проблема, з точки зору Трампа і його оточення в тому, що ЄС намагається експортувати свої погляди на різні проблеми, такі як смертна кара, кліматичні зміни, глобальне управління, гендерні відносини тощо. Американські «джексонівські» популісти дуже підозріло ставляться до будь-яких форм глобального управління. На поверхні цього конфлікту поглядів лежить ставлення ЄС до ЛГБТ-спільноти, державності Палестини й контролю вуглецевих викидів у атмосферу.

І нарешті Трампу не подобається ЄС через сферу торгівлі, в якій ЄС – чемпіон світу. Він переконаний, що мета союзу полягає в обмеженні американської сили й скорочення американського впливу на торговельні переговори. Чи існує шлях до порозуміння? Проблеми у сфері торгівлі, а також витрати Європи на НАТО можуть бути вирішені через правильний компроміс. Але питання цінностей значно гостріше. Поки «джексонівські» популісти будуть мати вплив на американську політику, доти Вашингтон буде чинити опір європейським спробам зміцнити глобальне управління і поширити світські, прогресивні цінності у світі.

Однак, у сфері цінностей не лише такі сили в США борються проти ЄС. Такі країни, як Китай, Нігерія, Росія, Індія, Японія, Туреччина і Бразилія теж не дуже зацікавлені у європейських цінностях.

Читайте такожУ Конгресі США представлено законопроект щодо посилення підтримки України

Прихильність Трампа до таких борців з ЄС, як Найджел Фарадж у Великій Британії чи Віктор Орбан в Угорщині, викликала тривогу. Але справжня загроза в іншому місці. Існує інший лідер, який ненавидить Євросоюз більше, ніж сам Трамп – це Володимир Путін. Кошмарним сценарієм для європейців буде не зустріч Трампа з Марін Ле Пен у Білому домі, а укладання великої угоди з Путіним за спиною Європи.

«Існує кілька ознак того, що щось подібне вже в роботі. Путін нещодавно відмовився продавати Ірану ракети С-400. А Трамп написав у Twitter, що російські радники поїхали з Венесуели, що вказує на дистанціювання Москви від занепалого режиму Мадуро. Знервовані європейські дипломати будуть пильно стежити, чи не пом’якшають санкції проти Росії або позиції США щодо України за це», - йдеться в статті.

Видання зауважує, що для Європи кращою відповіддю було б не сваритися з Трампом, а досягти більшого успіху. Економічно динамічна Європа, яка витрачає гроші на оборону і відстоює свої стратегічні інтереси цивілізованим способом, буде змушувати себе поважати, навіть якщо великої любові немає.