Росія забирає своїх військових радників з Венесуели / фото twitter.com/guidoolimpio

Росія відкликала ключових військових радників з Венесуели, принизивши тим самим президента країни Ніколаса Мадуро. Адже режим у Каракасі сильно залежить від економічної й політичної підтримки Москви у протистоянні тиску з боку США.

Як повідомляє Wall Street Journal, російський оборонний підрядник «Ростек» займався тренуванням венесуельських військ і надавав поради щодо контрактів із закупки зброї. Тепер російська компанія скоротила свій персонал у Венесуелі до кількох десятків людей. Хоча на піку співпраці між Москвою і Каракасом кілька років тому їх було близько тисячі. Про це виданню повідомило джерело з Міністерства оборони РФ.

Читайте такожAssociated Press: У Венесуелі злочинцям не вистачає грошей на кулі, а грабувати стало невигідно

Відео дня

Поступовий вихід, який пришвидшився впродовж останніх місяців, відбувається через відсутність нових контрактів, а також визнання того факту, що режим Мадуро більше не має чим платити «Ростек» за послуги в рамках старих домовленостей. Росія була одним з найбільших прихильників венесуельського режиму. Однак, відкликання фахівців «Ростек» демонструє межі російських можливостей у південноамериканській країні, яка переживає великі економічні труднощі, викликані частково санкціями США. Венесуела ж була найбільшим клієнтом Кремля у Південній Америці.

Рішення «Ростек» повернути додому постійних і тимчасових працівників стало великим ударом для Мадуро, який часто вказував на підтримку Росії й Китаю як на ознаку того, що глобальні сили хочуть зберегти його правління всупереч тиску США. Російська військова підтримка грала центральну роль у стримуванні будь-якого іноземного вторгнення у Венесуелу.

За роки правління Володимира Путіна Росія перетворила оборонний експорт на інструмент зовнішньої політики. Торгівля зброєю часом проводиться під наглядом працівників посольств, щоб процес сприяв також зміцненню політичних зв’язків з країнами в різних регіонах: від Азії до Південної Америки. «Ростек», яким керує давній друг Путіна Сергій Чемезов, зазнав фінансового удару з боку санкцій США. Американський тиск позбавив його кількох великих контрактів.

Читайте такожBusiness Insider: США, Росія і Китай почали бій за інтереси у Венесуелі

Особа, близька до російського уряду, сказала Wall Street Journal, що «Ростек» цінувала політичну користь від підтримки режиму Мадуро попри венесуельські фінансові труднощі. Однак, російська компанія все ж змінила своє ставлення до Каракаса.

«Вони думають, що бій вже програний», - сказало джерело.

Видання також нагадує, як в березні заступник начальника штабу генерал-полковник Василь Тонкошкуров приземлився у Венесуелі на борту транспортного літака разом з 99 російськими військовими фахівцями. Вони супроводжували Ан-124, який привіз у Венесуелу 35 тонн військового обладнання. Російські військові спеціалісти прибули, щоб замінити радників і техніків «Ростек», які на той час вже скоротили свою роботу в Каракасі. Прибуття літака з російськими солдатами у Венесуелу посилило напругу навколо країни. Президент США Дональд Трамп закликав Росію «забиратися геть» з Венесуели.

«Це була публічна демонстрація з боку Міноборони. Тому що реальна співпраця з «Ростек» і Венесуелою вже ледве жевріла», - сказав неназваний співрозмовник видання.

Разом з тим, попри вихід «Ростек», Росія зберігає військову присутність у південноамериканській країні. За словами наукового співробітника Королівського об’єднаного інституту військових досліджень Марка Галлеотті, Міноборони РФ й російські приватні оборонні компанії мають на венесуельській території близько 300 своїх офіцерів.