Фільм про Чорнобиль бісить Кремль, тому що катастрофа нагадує, що ніякої величі у СРСР не було / УНІАН

В першому епізоді серіалу «Чорнобиль» комуністичний чиновник говорить про те, що реальна загроза – це не радіація від атомної електростанції, яка щойно вибухнула, а новини про трагедію. «Мій досвід свідчить, що коли люди починають ставити питання про те, що не в їхніх інтересах, їм потрібно просто сказати, щоб думали лише про свою працю і лишили державні справи самій державі», - каже партійний діяч з прізвищем Жарков, молоді роки якого, судячи з вигляду, минули в часи більшовицького перевороту.

«Ми заблокуємо місто. Ніхто нікуди не виїде. Переріжемо телефонні лінії. Стримаємо розповсюдження дезінформації», - розмірковував персонаж. І ці його слова зустріли не з жахом, а аплодисментами.

Читайте такожThe Guardian: Україні доведеться розібратися з напливом туристів у Чорнобиль

Відео дня

Ця промова може й драматична, але, як і весь «Чорнобиль», вона представляє щиру спробу викрити негуманність, дике невігластво і брехню, які панували в СРСР в 1980-х роках, пише Washington Post. Саме це зробило «Чорнобиль» неочікуваним хітом в США, обов’язковим до перегляду цього літа. Але в Росії серіал вдарив прямо в історичний ревізіонізм, який проводять уряд країни й ЗМІ. Вони сприймають критику російського і радянського минулого як атаку на сучасність країни.

Російський уряд, як і режим Леоніда Брежнєва в часи СРСР, використовує минулу велич, а головне радянську перемогу в Другій світовій війні, щоб легітимізувати автократичний режим. День перемоги лишається великим щорічним святом військової техніки у Москві. Російський президент Володимир Путін навіть спробував виправдати пакт «Рібентропа-Молотова», згідно з яким Кремль і режим Адольфа Гітлера поділили Східну Європу, назвавши його спробою СРСР зберегти мир після того, як західні країни відмовилися від своїх обов’язків.

Читайте такожРосійський ведучий в ефірі федерального каналу збрехав про те, що в серіалі "Чорнобиль" збрехали

Тому не дивно, що прокремлівські ЗМІ сприйняли «Чорнобиль» і американський захват серіалом як особливу образу. Державна газета «Аргументы й Факты» вийшла із заголовком: «Стіна брехні: серіал «Чорнобиль» - це чудова пропагандистська зброя». Її автор Андрій Сидорчик стверджує, що фільм – це «троянський кінь» великої атаки проти історії Радянського Союзу.

«Подивіться на рейтинги, аудиторії це подобається», - скаржиться російський автор, - «А потім з розвитком сюжету вони постійно згодовують глядачам щось про Голодомор, сталінський терор і порівнюють радянських солдатів з військами Гітлера».

На сторінках «Експрес-газеты» автор Юрій Ткачьов назвав серіал про Чорнобиль «надзвичайною пропагандистською перемогою» американців.

«Єдиний, хто в серіалі був схожий на супергероя, то це Михайло Горбачов, якого традиційно вважають на Заході великим реформатором, автором загибелі комуністичної ідеології», - йшлося в російській статті.

Горбачова у Росії часто проклинають й ігнорують, оскільки він очолював СРСР його останні роки перед розпадом. Тому будь-яке позитивне зображення Горбачова на Заході викликає підозри. Тепер державний телеканал «НТВ» оголосив, що створить власний серіал про Чорнобиль на основі безпідставних звинувачень ЦРУ в організації катастрофи на ЧАЕС.

Реакція кремлівських ЗМІ на «Чорнобиль» ілюструє принцип, на якому збудована вся теорія Путіна про те, як історія Росії й минуле пов’язані між собою. Минуле, згідно з поглядами Москви, потрібно переосмислити як період національної величі, щоб сучасні політичні обіцянки відродити силу вдома і за кордоном набули хоч якогось сенсу. Якщо ж в минулому багато трагедій чи убогості, воно не може бути моделлю для сучасності.

«Не можна стати «знову великим», якщо ти ніколи таким не був. Чорнобиль навряд чи єдиний випадок, якого стосується це правила. Російський уряд виправдовує сталінські чистки. Половина російської молоді не знає про них взагалі», - пише видання.

Читайте такожFox News: Що насправді радіація зробила з тілами ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС?

Серіал «Чорнобиль» зображує СРСР більше як країну Третього світу, а не велику світову державу. Оператори ЧАЕС поняття не мають, що роблять. У пожежників немає потрібного захисного обладнання. Лідерам СРСР потрібно попросили Захід про допомогу в ліквідації наслідків катастрофи. Серіал зрештою співчуває тому, які важкі рішення довелося приймати радянському керівництву і на який героїзм пішли звичайні люди. Але в ньому чітко зрозуміло, що система не функціонує.

Разом з тим, «Чорнобиль» - найбільш серйозна спроба досить чітко зобразити СРСР на даний момент. І російські глядачі, схоже, визнали це. Фільм отримав 9,1 бал на сайті «Кинопоиск», який є аналогом IMDb в Росії. СРСР може й розвалися. Але реакція Кремля і лояльних до нього критиків демонструє, що з певної точки зору в російському суспільстві з тих часів нічого не змінилося. Звинувачення зовнішніх сил у катастрофах, щоб захистити уявлення про минулу національну велич, не могли гарантувати СРСР велике майбутнє в 1986 році. І ця стратегія не спрацює для Росії й зараз.