Ілюстрація / REUTERS

Конфлікт зі США навколо торгівлі відродив любов Китаю до Росії, яка вже була згасла. Однак, вони не рівносильні партнери. Пекін має величезну перевагу над Москвою. І саме це породжує у росіянах старі страхи.

Про це пише Die Welt, підкреслюючи, що динаміка економічної співпраці за останні роки вказує на дедалі тісніший зв’язок між країнами. Наприклад, обсяг двосторонньої торгівлі послідовно зростає. Частка Китаю в російській торгівлі за останні п’ять років збільшилася майже вдвічі. Тепер вона складає п’яту частину від всього об’єму. Тож Китай посунув Німеччину з п’єдесталу найважливішого партнера Росії. Лише торік об’єм китайсько-російської торгівлі збільшився на чверть до 108 мільярдів доларів.

Читайте такожBloomberg: У Росії є причини боятися союзу з Китаєм, в який її тягне Путін

Відео дня

Звісно, Пекін і Москва й раніше дуже обережно намагалися зблизитися. Так було у 2004 році, коли китайська сторона заплатила компанії «Роснефть» 6 мільярдів доларів наперед за поставку 48,4 мільйона тонн нафти до 2010 року. Пізніше були підписані й інші контракти. Нова динаміка у відносинах почалася після російської окупації українського Криму у 2014 році, на яку Захід відреагував запровадженням санкцій. Через два місяці після того Пекін підписав з Москвою газовий контракт на суму 400 мільярдів доларів. А тепер їх об’єднує ще й спільний ворог – США. Разом з ним, Кремль і Пекін не можуть говорити й діяти на рівних.

«Хоч Китаю й потрібен свій північний сусід в якості постачальника сировини, для китайського експорту він грає другосортну роль. Також Москві потрібен Пекін в якості потенційного інвестора, який би замінив Захід. Китай максимально користується цим у своїх інтересах, займаючи на переговорах жорстку позицію і кидаючи оком лише на найбільш привабливі активи в Росії», - йдеться в статті.

Читайте такожWashington Post: Росія і Китай формують союз, який стане кошмаром для Заходу у 21 столітті

Кремль в дуже складному становищі. Він намагається зробити «хорошу міну при поганій грі». Росіяни ж теж дуже скептично ставляться до китайської «любові». Один з головних їхніх страхів криється в тому, що Пекін може відібрати у РФ слабо заселені далекосхідні регіони.  

Страх росіян щодо Китаю підживлюється ще однією невеликою деталлю. З усіх іноземних президентів і прем’єр-міністрів лідер КНР Си Цзиньпін – єдиний, з ким Путін ніколи не намагався жартувати. Він добре знає, що Си не пробачить так легко образу. Про це Die Welt розповіли дипломати з Москви й Пекіна. Саме тому китайський лідер – єдиний, до кого на зустріч Путін ніколи не спізнюється. Хоча західних делегатів найвищого рівня він змушує чекати годинами.

«Як це інтерпретують росіяни? Якщо навіть Путін когось боїться, то це дуже серйозно», - йдеться в статті.