железо еда обед / Фото: REUTERS

ВООЗ заявляє, що через цю "глобальну загрозу" у 2010 році померли 351 тис. людей, передає Українська служба Бі-бі-сі.

Небезпечні продукти, як-от недоварене м'ясо, можуть викликати близько 200 проблем - від діареї до раку.

Однак через зміни у виробництві продуктів у них може бути ще більше шкідливих мікроорганізмів та хімічних речовин, зазначають експерти.

Відео дня

У небезпечних продуктах можуть бути різні типи шкідливих бактерій, вірусів, паразитів або хімічні речовини.

Це і недоварене м'ясо, і забруднені фекаліями фрукти та овочі, і молюски, в яких є токсини з моря.

Однак ВООЗ зазначає, що розслідувати такі випадки дедалі складніше, оскільки на одній тарілці з їжею часто є інгредієнти з багатьох країн.

Читайте такожЩодня в Європі туберкульозом інфікується 1000 людей - ВООЗ

"Місцева продовольча проблема може швидко перетворитися на міжнародну надзвичайну ситуацію", - попереджала гендиректор ВООЗ Маргарет Чен у першій доповіді організації щодо цієї проблеми.

"Виробництво продуктів стало промисловим, а торгівля і їх поширення - глобалізувалися", - сказано в доповіді.

"Ці зміни дали численні можливості для зараження їжі шкідливими бактеріями, вірусами, паразитами або хімічними речовинами", - повідомили у ВООЗ.

Читайте такожУ світі через нестачу чистої води щороку вмирає близько 500 тисяч немовлят - ВООЗ

Аналіз, зроблений на основі наукової літератури з усього світу, показує:

- більшість смертей спричинили патогенні мікроорганізми, такі як сальмонела, кишкова паличка і норовірус;

- більшість померлих - жителі Африки і Південно-Східної Азії;

- 40% смертей сталися серед дітей у віці до 5 років - це найбільш вразлива група.

Експерти кажуть, що хвороби, які спричинені їжею, також мають серйозні економічні ризики.

Так, спалах захворювання на кишкову паличку у Німеччині у 2011 році завдав збитків фермерам та промисловцям у розмірі 1,3 млрд доларів.

Керівники ВООЗ закликають владу країн терміново зміцнити систему безпеки їжі.

Наступного тижня організація запускає кампанію щодо продовольчої безпеки - "Від ферми до тарілки".

Вона має на меті спонукати громадськість та владу цікавитись, звідки у їхніх стравах окремі інгредієнти та чи пройшли вони правильний та безпечний шлях.