Протестувальники в Гонконзі полюбили жабеня Пепе / Twitter, Lulu

Учасники протестних акцій в Гонконзі зробили обличчам свого протесту відомий мем про жабеня Пепе. Після президентських виборів 2016 року в США «жабеня Пепе» асоціюється на Заході з "альтернативно правими" силами.

Як повідомляє тематичний ресурс Know Your Meme, під час зіткнень на минулих вихідних одна з учасниць протесту отримала травму правого ока. За повідомленнями ЗМІ, інші активісти почали закривати собі праве око пов'язками на знак солідарності.

Минулого тижня на популярному західному ресурсі Reddit з'явилася фотографія учасниці акцій протесту, яка тримає в руках плакат з жабеням Пепе, в якого розбите праве око. На плакаті написано «Поліція вистрілила мені в око».

Відео дня

Зображення жабеняти у жовтій касці почали використовувати й інші протестувальники. Це дозволило деяким говорити, що Пепе став «символом опору» для активістів.

Зазначається, що в ході американських виборів 2016 року жабеня Пепе став широко асоціюватися з правими силами. Після того, як зображення персонажа почали використовувати прихильники Трампа, у його суперниці Хілларі Клінтон мем назвали «символом, пов'язаним з перевагою білих».

Нагадаємо, найбільш масові протести в Гонконзі від часу передачі цієї колишньої британської колонії Китаю в 1997 році тривають з 9 червня. Вони почалися як реакція на намір уряду дозволити видачу ймовірних правопорушників і злочинців владі КНР. Потім демонстранти почали виступати за демократичні реформи, введення загального виборчого права і проти жорстких дій поліції.

Гонконг користується в Китаї особливим адміністративним статусом. Йому гарантовані широкі спеціальні права, такі як свобода преси, зібрань та вираження думок.