Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп застеріг владу Китаю від застосування насильства щодо учасників демократичних протестів у Гонконзі.

Придушення протесту, подібне подіям тридцятирічної давнини на площі Тяньаньмень, негативно позначиться на торгових переговорах між КНР і США, заявив глава Білого дому, передає dw.com.

Однак, підкреслив Трамп, він вірить у здатність голови КНР Сі Цзіньпіна вирішити цей конфлікт мирним шляхом.

Відео дня

Читайте такожТрамп висловив готовність виступити посередником у врегулюванні ситуації в Гонконгу

Сотні тисяч людей вийшли в неділю на вулиці Гонконгу, попри погрози з Пекіна, які останнім часом стають все серйознішими. На початку серпня уряд КНР стягнув на кордон з автономією броньовану техніку, назвавши це військовими навчаннями.

Найбільш масові протести в Гонконзі з часу передачі цієї колишньої британської колонії Китаю в 1997 році тривають з 9 червня. Вони почалися як реакція на намір уряду дозволити видачу ймовірних правопорушників і злочинців владі КНР.

У 1989 році демонстрації демократичного руху, що відбувалися на площі Тяньаньмень у Пекіні, були жорстоко придушені урядовими військами. Точне число жертв цієї акції до сьогодні залишається невідомим. За різними оцінками, вона складає від кількох сотень до тисячі загиблих.