Ілюстрація / REUTERS

Вищий цивільний суд Шотландії в середу, 11 вересня, ухвалив, що рішення прем'єр-міністра Бориса Джонсона про відправку британського парламенту на примусові канікули було незаконним.

Цей вердикт підтримали всі троє суддів Шотландського суду. Метою Джонсона, згідно з рішенням суду, був намір перешкодити роботі парламенту, пише DW.

Уряд Великобританії вже заявив, що на це рішення буде подана апеляція, її найближчим часом розглянуть у британському Верховному суді.

Відео дня

Примусові канікули почалися в ніч на вівторок і супроводжувалися гучними протестами в рядах парламентаріїв. Багато депутати від опозиції тримали плакати з написом "Примушені до мовчання" і скандували "Ганьба", повідомляє агентство dpa. Наступна сесія запланована тільки на 14 жовтня.

Читайте такожСпікер британського парламенту зібрався йти у відставку

Блокування парламенту, як вважають експерти, було спрямоване на те, щоб не залишити депутатам часу для ефективної протидії сценаріям жорсткого "Брекзиту". Однак перед відходом на канікули парламент зробив ряд кроків, які істотно ускладнили цей сценарій для Джонсона. Зокрема, 9 вересня Єлизавета II підписала закон, який повинен позбавити британський уряд права здійснити жорсткий "Брекзит" без схвалення законодавців.

Даний закон був прийнятий спочатку нижньою палатою британського парламенту 4 вересня, що стало можливим завдяки демаршу ряду депутатів Консервативної партії, яких за це виключили з партії. Через два дні документ схвалила і Палата лордів.