Грета Тунберг / REUTERS

На кліматичному саміті в рамках Генасамблеї ООН у Нью-Йорку 16-річна еко-активістка зі Швеції Грета Тунберг виступила з промовою, в якій звинуватила світових політиків у бездіяльності в питаннях клімату.

Її промову багато хто назвав сильною і такою, що надихає. У мережі захоплені словами дівчинки.

Читайте такожІмміграція та зміна клімату: громадяни ЄС назвали ключові проблеми на рівні блоку та країни

Повний тест і відео промови Грети Тунберг

Я взагалі не повинна бути тут. Я повинна бути в школі по іншу сторону океану. Ви покладаєте надії на нас, на молодь. Та як ви смієте?! Розкидаючись порожніми словами, ви вкрали мої мрії, моє дитинство.

Мені ще пощастило. Люди страждають. Люди вмирають і разом з ними гинуть цілі екосистеми. Ми всі на порозі масового вимирання. А ви говорите тільки про гроші, годуєте нас казками про безперервний економічний розвиток. Та як ви смієте?!

Ось уже понад 30 років учені попереджають нас. Як ви смієте відвертатися від реальності й говорити, що робите все можливе? Ви говорите, що чуєте нас і розумієте, що зволікати не можна. Але, який би я відчай не відчувала, не хочу в це вірити. Тому що якщо ви дійсно все розумієте і нічого не робите, то ви - втілення зла, і я відмовляюся в це вірити.

Скорочення емісій протягом 10 років на 50% тільки на 50% наблизить нас до мети в 1,5 градуса і запустить ланцюгову реакцію, яку ми не зможемо контролювати. Нашому поколінню доведеться якось витягати з атмосфери мільярди тонн ваших викидів С02, а технологій для цього не існує. Нас не влаштовує 50%, тому що жити з цим доведеться нам.

Як ви смієте удавати, що все це можна виправити за допомогою технічних рішень, нічого більше не змінюючи? Ви зраджуєте нас, і молодь починає це розуміти. На вас дивляться всі майбутні покоління. І якщо ви зрадите, ми ніколи вам цього не пробачимо!

Хто така Грета Тунберг

Грета Тунберг стала відомою після еко-пікетів під шведським парламентом з вимогами до влади посилити заходи з боротьби зі зміною клімату. Її приклад наслідували школярі в інших країнах світу, які почали виходити на протести.

Так, ініціатива Тунберг перетворилася на міжнародний рух п'ятничних кліматичних страйків FridaysForFuture.

З серпня 2018 року Грета не ходить по п'ятницях до школи. Замість уроків вона проводить пікети біля будівлі парламенту Швеції. Таким чином активістка хоче звернути увагу політиків на проблеми в країні, викликані глобальним потеплінням.

У березні 2019-го року шведські депутати висунули Тунберг на здобуття Нобелівської премії.

Про страйк юної активістки пишуть такі ЗМІ, як The Guardian, New Yorker, Time та інші. Вона навіть з'явилася на обкладинці останнього видання.

За словами 16-річної активістки, промови для своїх виступів вона пише самостійно, лише консультується з ученими, коли потрібно прояснити складну термінологію.