Українці в США все одно вірять Трампу / фото УНІАН

Богдан Чмола відкрив Фестиваль українського кіно у Пітсбургу минулої неділі словами: «Дивилися новини цього тижня?». Після багатьох років ігнорування в Америці Україна, країна походження батьків Чмоли, раптом опинилася в центрі цілого новинного «блокбастеру». Лише за останні кілька днів про неї згадували в рази більше, ніж українець пам’ятає за всі 68 років свого життя.

«Україна тепер гаряча тема обговорення», - проголосив Чмола з гордістю, мов батько, перед аудиторією з приблизно 30 людей.

Читайте такожUSA Today: Український скандал зміг вплинути на США так, як не змогло розслідування втручання Росії

Відео дня

Як пише New York Times, перед показом першого фестивального фільму він зауважив, що все, що про Україну знає більшість американців, — це українська кухня й музика. Хтось, можливо, трохи приділив увагу країні під час останньої революції або ж чув про війну, яка триває на Донбасі й вже відібрала життя 13 тисяч людей. В аудиторії обурювалися, що Україна, схоже, досі асоціюється з єврейськими погромами часів Російської імперії. Але ж етнічний єврей нещодавно став президентом країни. Багато американців українського походження дивуються, коли експерти на телебаченні досі час від часу вживають форму “the Ukraine” так, немов країна досі лише регіон в Російській імперії.

«Вони ж не кажуть the France чи the Spain», - пробурчав президент української громади Західної Пенсильванії Пол Герлач. Його організація й влаштувала фестиваль українського кіно.

Але раптом у новинах почали говорити, що президент Дональд Трамп під час телефонної розмови з президентом України наполягав на проведенні розслідування проти Джо Байдена. І тепер в новинах тільки й говорять, що про Україну. Звісно, для Трампа, його адвоката Руді Джуліані чи Джо Байдена це все можуть бути погані новини. А для України?

В той час, як багато аналітиків бачать шкоду для української сторони від останніх подій, Чмола вважає інакше.

Читайте такожForbes: Україна може втратити підтримку США і ЄС через скандал з Трампом

«Гадаю, це надзвичайно позитивна річ. Чим більше новин про Україну, тим краще», - стверджує він.

Для ясності видання зауважує, що більшість українців в аудиторії сумніваються, що скандал закінчиться для Трампа чимось поганим. Після численних інтерв’ю люди почали сприймати історію як абсолютну фабрикацію демократів. І що скандал більше вказує на гіркі вчинки сім’ї Байдена, ніж на помилки американського президента. Представники української діаспори, принаймні її частина середнього віку, яка прийшла на фестиваль, твердо підтримують Трампа.

«Це чудовий президент. Все, що він робить – це просто неймовірно. До чого не торкається, все проходить успішно», - каже 48-річна Ганна Дзямко, яка працює фармацевтом й емігрувала в США в 1997 році.

Це захоплення значною мірою продиктоване тим, що американські українці вважають слабкою реакцією адміністрації Барака Обами на вторгнення Росії в Україну. Трамп хоч і заморозив військову допомогу для української армії, про що говорять зараз, але на відміну від свого попередника він надав Україні зброю. Більше того, багато українців розділяють з іншими іммігрантами з колишніх комуністичних країн глибоку недовіру до будь-кого, хто добре говорить про соціалізм.

«У нас було вісім років правління Обами, які втягнули нас в соціалізм. Нам це не потрібно», - каже Дзямко.

Читайте також"Це не імпічмент": Трамп заявив про держпереворот в США

Українське презирство до соціалізму сплітається з презирством до російського домінування. А останнє виражається зараз у лютій ненависті до Володимира Путіна. В такому випадку напрошується низка питань про те, чому Трамп захоплюється російським президентом. Чому він хоче повернути Росію в G7? А також чому його соратники схильні працювати на інтереси Кремля? Також нещодавно Трамп запропонував президенту України «порозумітися» з Путіним.

Деякі українці визнали, що в усьому цьому важко знайти логіку. Але вони наполягають, що варто розуміти довгострокову гру Трампа.

«Те, що він робить, може й здається чимось поганим для України сьогодні. Але через рік це буде добром для неї», - каже агроном Джордж Гончар, перед вхідними дверима дому якого лежить килимок з портретом Путіна і написом українською мовою про необхідність витирати ноги.

Чоловік переконаний, що потрібно зосередитися на тому, що всі події дадуть іміджу України в США.

«Після того, що сталося цього тижня, я не буду здивований, що в нашій українській школі ми побачимо більше дітей, які раніше не ходили, тому що їхні батьки соромилися свого походження», - сказав Гончар під час зустрічі Клубу українських американських громадян в Пітсбургу.

Читайте такожАмериканські ЗМІ про розмову Трампа і Зеленського: Президенту США кінець, але Байден теж постраждає

«Це зробить їх гордими або має зробити! Якщо ж ні, тоді вони дурні», - додав українець.

Клуб українців розташований навпроти української православної церкви. Його будівля прикрашена українськими прапорами й зображенням дівчини, яка грає на бандурі. Багато членів українського клубу – ірландці. Західна Пенсильванія пережила кілька хвиль напливу українських іммігрантів з 19 століття, коли вони почали приїжджати працювати на металургійних заводах, вугільних шахтах і залізниці. В усьому регіоні багато українських православних і греко-католицьких церков. Однак, парафії цих храмів старі й хиткі. Часто вони продають домашні вареники, щоб заплатити за невеликі ремонти. В Західній Пенсильванії живе близько 100 тисяч людей українського походження. Однак, вони так і не сформували згуртовану спільноту, що засмучує патріотів на зразок Гончара. Він сподівається, що це зміниться.