REUTERS

Досвід перетину кордону між Україною і Росією, охопленого параноєю, був кошмарним. Тож подорож з Москви в Таллінн на початку минулого вересня теж обіцяла бути жорсткою.

Естонія - країна НАТО, в якій на постійній основі тепер базується тисяча солдатів союзників для стримування потенційної агресії Росії.

"Я намалював в уяві похмуру картинку з танками, загорожами під напругою і озброєними до зубів прикордонниками, від яких так і віє підозрами. Це було щось на зразок КПП "Чарлі" з найтемніших днів Холодної війни", - пише журналіст Віджаї Махешварі на сторінках Politico.

Відео дня

Читайте такожForbes: Байдужість Заходу до цілісності України розв’язала руки агресивній Росії

Однак, південний кордон Естонії неподалік від російського міста Псков виявився менш напруженим, ніж очікував американський журналіст. На місці виднілися лише кілька алюмінієвих щитів, які розділяли прекрасну долину, всіяну березами і ялинами. Однак, будучи громадянином США за кермом автомобіля з естонською реєстрацією і численними штампами України в паспорті, автор неминуче викликав підозру в російських прикордонників. В спеціальній кімнаті його допитав молодий офіцер, який здавався "клоном" того, який проводив аналогічну процедуру на російсько-українському кордоні рік тому. Його цікавило, що американець робив в Україні. Зізнання у тому, що журналіст просто писав репортажі в Києва, російського прикордонника не заспокоїли.

"Я розумів його підозри: Україна, Естонія і США зараз вороги Росії. Я запросто міг бути шпигуном, провокатором або одним й іншим. На щастя, чинна російська акредитація для преси від Міністерства закордонних справ у Москві змусила його випустити мене з Росії без проблем", - пише журналіст.

"Будьте обережні з естонцями. Вони жорсткі до всіх, хто приїжджає з Росії", - дав пораду російський прикордонник.

Естонці дійсно поводилися суворо й непривітно, шукаючи сигарети й горілку в автомобілі автора. Але американський паспорт переконав їх, що загроз, швидше за все, немає. Автор пише, що востаннє був в Естонії 5 років тому. І в ті часи російську мову не схвалювали в країні, як сьогодні в Україні.

Читайте такожВ Естонії наголосили, що поступки Росії прокладуть шлях до початку Москвою третьої війни

Хоча третина від 1,5 естонців розмовляють російською. Тому було дивно побачити, як розслаблено і вільно всі розмовляли російською мовою на автозаправці. Така ж ситуація була і в Таллінні. В готелі світловолоса естонка на рецепції вільно розмовляла російською мовою з гостями з Санкт-Петербургу. А меню в кафе були написані російською й естонською мовами.

Навіть естонські друзі автора із захватом обговорювали нову відкритість до російськомовних естонців і російської мови.

"Я нещодавно закінчив знімати російськомовний серіал на сході Естонії. Гадаю, це буде хіт на естонському телебаченні", - сказав телепродюсер Кен Саан.

Він визнав, що естонці зараз значно лояльніші до російської мови, ніж раніше, так само як і до громадян, які користуються цією мовою.

"Естонці тепер навіть їздять в Нарву (місто на російському кордоні, де більшість населення - етнічні росіяни) на культурні вихідні", - розповів телепродюсер.

Він говорив про Vaba Laba - новий театральний центр в місті, який нещодавно відкрився на покинутому заводі радянських часів. І не лише естонські хіпстери їдуть в найбільш русифіковане місто своєї країни. Автор нагадує, як президент Керсті Кальюлайд   перенесла свій офіс на кілька тижнів, щоб продемонструвати лояльність країни до проблемного міста. Президент Естонії також зіштовхнулася з критикою через її зустріч з Володимиром Путнім у Москві минулої весни. Вона стала першим балтійським лідером, який провів таку зустріч після російської анексії Криму в 2014 році. Вона відкинула всі невдоволені коментарі на свою адресу, проголосивши у Москві, що "сусіди повинні розмовляти, навіть якщо у них є певні розбіжності в поглядах".

З багатьох точок зору Естонія здається телесеріалом про альтернативну історію, де надії президента Франції Еммануеля Макрона на перезавантаження відносин з Росією вже справдилися. Навіть мер Таллінна Михайло Колварт - етнічний росіянин, який не розмовляє естонською мовою. Україна заборонила більшість російських телеканалів і ЗМІ. Але в Естонії немає таких обмежень. Навпаки, процвітає російськомовна видавнича справа.

Читайте такожВ Естонії російський шпигун отримав п'ять років в'язниці

"Все через розповсюджений страх перед мусульманськими іммігрантами. Естонці дивляться на росіян і думають, що вони не такі вже й різні. Обидва народи білі й християни", - сказав журналісту неназваний американець, який живе в Естонії.

Автор пише, що це цілком вірогідно, оскільки націоналістична "Консервативна народна партія", налаштована проти імміграції, минулого року увійшла до складу уряду. Таллінн прийняв лише 200 біженців з Близького Сходу за квотою ЄС. Громадськість налаштована проти подальшого припливу іноземців.

Але реальна причина для нового потепління між тими, хто говорить естонською і російською мовами, - це війна на Сході України. Естонці розуміють, що якщо вони не інтегрують російськомовних громадян у суспільство, їхнє невдоволення може перетворити їх на п'яту колону, яка дасть Кремлю виправдання для атаки.

"Війна в Україні стала дзвінком пробудження", - сказала директор Інституту закордонних справ Центру оборони і безпеки Естонії Крісті Райк.

Вона додала, що кровопролиття в Україні змусило естонців зосередитися на проблемі лояльності російськомовного населення.

"Чи почуваються вони тут, як вдома? Чи лояльні вони до Естонської держави?" - поставила питання Райк.

В той час, як сусідня Литва роздає брошури з інструкцією про те, що робити в разі збройної атаки Росії, естонці навіть не говорять про такий сценарій. Колись Естонія була найбільш жорсткою у ставленні до Росії країною в Балтії. А тепер вона стала "голубом миру" в регіоні.

Польща нещодавно домовилася з президентом США Дональдом Трампом про розміщення додаткової тисячі американських солдатів для зміцнення контингенту НАТО на польській території. Але Варшава тепер здається виключенням з тенденції в регіоні. Сусідня Угорщина, а також Чехія вже багато років заграють з Росією Путіна. Навіть Україна, на території якої Москва веде війну, рухається в бік діалогу за нового президента Володимира Зеленського. Обидві сторони тепер сигналізують про готовність прийняти ініціативу Макрона щодо спроби провести мирні переговори в Парижі найближчим часом, щоб повернути до життя Мінські угоди.

Читайте такожВ Естонії нагадали, що Росія досі не повернула їм частину території

Естонія минулого року відсвяткувала сторіччя заснування своєї республіки. Вона, схоже, почувається досить впевнено в своїй державності, щоб прийняти російськомовне населення і почати діалог з Москвою. Макрон вважає, що якщо Європа не зможе "порозумітися з Росію", то залишиться полем битви між Москвою і Вашингтоном. Ці його слова резонують з настроями багатьох в Естонії.

Значною мірою наступні кроки Путіна стануть визначальними в питанні, чи приймуть таку позицію інші східноєвропейські країні.  Чи справді Росія готова вивести свої війська зі Сходу України і погодитися на мир, щоб її могли повернути в G8? Враховуючи зростання непопулярності Путіна вдома і дедалі більше ослаблення російської економіки під тиском санкцій, вірогідно, що у російського президента просто немає вибору.