Ілюстрація / REUTERS

Палата представників у Конгресі США у вівторок, 29 жовтня, більшістю голосів прийняла резолюцію про офіційне визнання геноцидом масового вбивства вірмен у Османській імперії на початку XX століття.

Очікується, що цей крок призведе до посилення напруженості у відносинах між США і Туреччиною, які й без того ускладнилися через військової операції Анкари в Сирії, пише dw.com з посиланням на Reuters.

За резолюцію про визнання геноцидом вбивства 1,5 мільйона вірмен у Османській імперії в 1915-1923 роках проголосували 405 з 435 конгресменів, проти проголосували лише одинадцять. При цьому резолюцію підтримали як демократи, так і члени Республіканської партії президента США Дональда Трампа.

Відео дня

Читайте такожRzeczpospolita: Росія і Туреччина хочуть показати, що вони знову стають імперіями

Туреччина визнає, що багато вірмени, які проживали на території Османської імперії, були вбиті в зіткненнях із османськими військами під час Першої світової війни і після неї. Однак у той же час Анкара оскаржує число загиблих і не погоджується з тим, що вбивства вірмен були систематично організовані й були геноцидом.

В Анкарі засудили ухвалення Палатою представників резолюції про геноцид вірмен, назвавши це рішення "недійсним", передає Голос Америки.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу зазначив, що Туреччина завадила "великій грі" своєю військовою операцією в Сирії, і що рішення Палати представників є спробою помсти Анкарі за проведення операції.

"Ті, чиї проекти були зірвані, звернулися до попередніх резолюцій. Кола, які вірять в те, що таким чином вони помстяться, помиляються. Це ганебне рішення тих, хто експлуатує історію в політичних інтересах, є недійсним для нашого уряду і народу", - йдеться в заяві голови МЗС Туреччини.