Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявив, що Альянс має реагувати на усі потенційні виклики з будь-якого напрямку - на боротьбу з тероризмом і на протидію напористій Росії.

Про це Столтенберг сказав на прес-конференції у Брюсселі, присвяченій зустрічі лідерів держав і урядів країн-членів Альянсу у Лондоні 3-4 грудня.

Читайте такожМілітаризація Росії: НАТО готується до потенційних криз

Відео дня

Він заявив, що в Альянсі "немає такої розкоші", щоби зосереджувати увагу лише на тероризмі або лише на викликах, які створює усе більш напориста Росія, коли одночасно вона вкладає значні кошти у розвиток військового потенціалу.

"Ми повинні бути здатними відповідати на будь-яку потенційну загрозу і на будь-який потенційний виклик з будь-якого потенційного напрямку - у кіберпросторі або звідки б вони не походили", - заявив Столтенберг.

У цьому зв'язку він пояснив, що це стало причиною, що НАТО почало більше вкладати коштів у розвиток високої боєготовності сил Альянсу, які можуть бути розміщені там, де будуть потрібними.

"Впродовж останніх років НАТО довело, що ми здатні суміщати посилення боротьби з тероризмом за допомогою нашої місії в Афганістані, за допомогою нашої нової тренувальної місії в Іраку, і також будучи членом глобальної коаліції зі знищення "Ісламської держави" в Іраку та Сирії, і співпрацювати, наприклад, з партнерами в Йорданії і Тунісі і будь-де. Як на мене, ми повинні робити одне і інше та набагато більше справ, і це саме те, що ми робимо", - заявив Столтенберг.

Як повідомляв УНІАН, 28 листопада президент Франції Еммануель Макрон назвав спільним ворогом для країн-членів Організації Північноатлантичного договору тероризм, а не Росію.

За словами Макрона, впродовж наступних місяців необхідно визначити загрози для НАТО.

"НАТО є організацією колективної оборони, але проти чого або проти кого? Хто є нашим спільним ворогом? Ми повинні з’ясувати це, і це дуже стратегічне питання. Інколи я чую, дехто каже, що Росія або Китай є нашим ворогом. Чи є метою Північноатлантичного альянсу визначити одну чи іншу країну нашим ворогом? Я так не думаю. Наш спільний ворог, зрозуміло, в середині Альянсу, це тероризм, який вражає наші країни", - заявив Макрон.

Він заявив, що французькі війська борються саме з тероризмом в африканському регіоні Сахель, де нещодавно в Малі загинули 13 французьких солдатів.