REUTERS

Парламент Франції ухвалив закон про боротьбу з надлишками харчових відходів, заборонивши супермаркетам знищувати непродані продукти харчування, які ще можна вживати в їжу. Про це повідомляє LB.ua з посиланням на Guardian.

Тепер французькі магазини повинні будуть безкоштовно віддавати такі продукти благодійним організаціям чи використовувати їх в інших цілях, включаючи годування тварин.

Національні збори Франції в четвер увечері одноголосно висловилася на підтримку ініціативи, що була запропонована колишнім міністром продовольства Гійомом Гаро.

Відео дня

Читайте такожУ Росії обіцяють не прирівнювати йогурти до алкогольної продукції

Зокрема, закон прямо забороняє магазинам робити непродані продукти непридатними для вживання в їжу, наприклад, заливати їх хлоркою або іншими хімікатами прямо в сміттєвих ящиках.

Великі супермаркети, площа яких складає не менше 400 кв. м, до початку липня 2016 року повинні укласти договори з благодійними організаціями. Інакше їм загрожує штраф до €75 тис. євро, а їх керівникам - тюремне ув'язнення на строк до двох років.

Новий закон також передбачає освітні програми про харчові відходи для навчальних закладів і корпоративного сектора.

Читайте такожВчені запропонували спосіб частково вирішити проблему світового голоду та злиднів

Уряд Франції прагне скоротити харчові відходи вдвічі до 2025 року. За оцінками влади, щорічно кожен француз у середньому викидає 20-30 кг продуктів харчування, що в цілому обходиться економіці в €20 млрд на рік.

Федерація торгівлі та дистрибуції Франції розкритикувала рішення законодавців. За словами голови організації Жака Крейсселя, великі супермаркети створюють лише 5% харчових відходів, при цьому вони вже є донорами різних благодійних груп.