REUTERS

Сирійська армія, російські військово-космічні сили та проіранські угруповання продовжують піддавати інтенсивним ударам житлові райони на півдні провінції Ідліба.

Читайте такожРосія скинула бомби на школу в Сирії: загинули діти

Зокрема, інтенсивним ударам піддається місто Маарат-ан-Нуман, повідомляє агентство Анадолу.

Відео дня

Дрон телеканалу TRT Arabic зняв на відео бомбардування центральних районів Маарат-ан-Нумана, зокрема падіння бомб на житлові будинки.

На відео, опублікованому TRT Arabic в Twitter, також зображено падіння ракети поруч зі знімальною групою телеканалу. Співробітники TRT Arabic не постраждали.

В результаті інтенсивних бомбардувань десятки тисяч мирних жителів були змушені покинути свої будинки в регіоні.

Війна в Сирії почалася в березні 2011 року, коли мирні демонстрації протесту переросли у збройний конфлікт після того, як військові відкрили вогонь по демонстрантах.

За даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ), за роки конфлікту в Сирії 6,6 мільйона людей стали вимушеними переселенцями, 5,6 мільйона - біженцями.

Разом з тим, як повідомляє Центр новин ООН, заступник прес-секретаря ООН Фархан Хак заявив, з 12 грудня 2019 року з південного Ідліба втекли близько 300 тисяч осіб, причому більшість з них - діти та жінки. Діти складають більше половини всіх переселенців – 175 тисяч.

Читайте такожСирія: у результаті авіаударів загинули 7 осіб

Нова хвиля переселенців поповнила ряди 400 тисяч переміщених осіб, які опинилися в такому ж положенні в період з кінця квітня по початок грудня. В Управлінні верховного комісара з прав людини надійшла інформація про те, що за цей же період було зареєстровано понад 1330 випадків загибелі цивільних осіб

Гуманітарна ситуація в Ідлібі посилюється у зв'язку з важкими зимовими умовами. Сім'ям, в тому числі з маленькими дітьми, доводиться пересуватися під проливним дощем; вночі температура падає нижче нуля. Багато переселенців, яким вдалося перебратися далі на північ, живуть у неопалюваних приміщеннях, недобудованих або частково зруйнованих будівлях, в наметах чи просто під деревами на відкритому повітрі.

Гуманітарні установи системи ООН докладають всі зусилля для надання їм необхідної допомоги. Вдалося забезпечити продуктами харчування і готівкою понад 180 тисяч з числа знову переміщених.

Як повідомляв УНІАН, провінція Ідліб знаходиться під контролем опозиційних до президента Башара Асада ісламістів.

На початку грудня 2019 року в Ідлібі поновилися бойові дії між сирійськими військами та ісламістами.