Ілюстрація / REUTERS

Іран відкинув заклик президента США Дональда Трампа про співпрацю.

Пропозиція Трампа не заслуговує довіри на тлі заяви американського президента про посилення санкцій щодо Тегерану, заявив постійний представник Ірану в ООН Маджид Тахт Раванчі у четвер, 9 січня, пише DW.

Раванчі також сказав, що Вашингтон "ініціював нову хвилю ескалації і ворожнечі з Іраном", прицільно убивши 3 січня одного з командирів Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Касема Сулеймані. Це стало першою офіційною реакцією Тегерана на заяву Трампа, що послідувала після іранського ракетного обстрілу двох баз США в Іраку.

Відео дня

Читайте такожІран навмисно вивіряв удари, щоб завдати мінімальної шкоди США - WP

Між тим міністр закордонних справ ФРН Хайко Мас констатував розрядку напруженості в конфлікті між США та Іраном. "У будь-якому випадку, ситуація значно розрядилася за останні години", - сказав він в інтерв'ю німецькій медіакомпанії ARD 9 січня.

Мас зробив цю заяву після того, як в ніч на 9 січня урядовий квартал в Багдаді - так звана "Зелена зона" - знову піддалася обстрілу. На території зони, де розташоване і посольство США, розірвалися дві саморобні ракети. Повідомлень про руйнування і жертви не надходило.

В інтерв'ю ARD Хайко Мас висловив сумнів у тому, що ці ракети були випущені Іраном. Мова йде не про дії держави, в регіоні діє "багато незалежних угруповань", пояснив політик, що представляє соціал-демократичну партію.