Картина «Сплеск» була написана в кінці 1966 року / twitter.com/raybae689

На аукціоні Sotheby's в Лондоні за 29,9 мільйона доларів продали картину «Сплеск» сучасного британського художника Девіда Хокні. Це одна з найбільш відомих робіт у жанрі поп-арт.

Читайте такожВ Італії випадково знайшли вкрадену картину Клімта (фото)Про це йдеться в повідомленні аукціонного будинку.

На картині зображений сплеск води, що утворився після того, як хтось пірнув у басейн в сонячний день в Каліфорнії.

Відео дня

Полотно було написано в кінці 1966 року і є другою роботою триптиха: «Маленький сплеск» зберігається в приватній колекції, «Великий сплеск» – в лондонській галереї Тейт.

«Мені подобалася ідея того, щоб зафіксувати явище, яке триває всього дві секунди. Сплеск не можна заморозити в часі», – говорив художник про свою роботу.

В останній раз «Сплеск» виставлявся на торги у 2006 році й був проданий за суму у вісім разів менше – всього 5,4 мільйона доларів.

Як відомо, Девід Хокні – один з найвідоміших британських художників, класик поп-арту. Деякий час йому належав рекорд із самого дорогого твору мистецтва серед нині живих художників – у 2018 році його роботу «Басейн з двома фігурами» продали на аукціоні Christie's у Нью-Йорку за 90,3 мільйона доларів.

Раніше УНІАН повідомляв, як на японському аукціоні продали блакитного тунця за 1,8 мільйона доларів.