Ілюстрація \ REUTERS

Сьогодні в столиці РФ Москві та інших російських містах пройшли марші пам'яті Бориса Нємцова, приурочені до п'ятої річниці вбивства опозиційного політика. Цього року учасники ходи також виступили проти змін у Конституції РФ.

Читайте такожНа честь Нємцова: у Празі перейменують площу, на якій розташоване посольство РФ

У Москві хода узгоджена з владою з кількістю учасників до 30 тис. людей, почалася о 14 годині за московським часом. "До 14:40 на територію заходу #МаршНємцова пройшли 22,3 тис. учасників. Ще 200 учасників, які запізнилися, виявилися відсічені поліцейською огорожею перед рамками", - повідомили в проекті "Білий лічильник". МВС РФ повідомляє про 10,5 тис. учасників, передає Бі-бі-сі.

У 2019 році на марш прийшли 10,8 тис. осіб, за оцінками "Білого лічильника", і 6 тис. протестувальників, за версією МВС.

Марш пройшов по маршруту від Страсного бульвару до проспекту Академіка Сахарова, і потім - до перетину з Садовим кільцем. В голові першої колони було розтягнуто банер з написом "Замовник вбивства повинен сидіти".

У Петербурзі хода пам'яті Нємцова була погоджена лише два дні тому. До цього влада двічі відмовляла активістам у проведенні акції в центрі міста.

Хода від станції метро "Горьковська" завершилася на Троїцькій площі. Після неї учасники почали траурну акцію біля Соловецького каменю. На акцію прийшло близько півтори тисячі осіб. За даними "ОВС-Інфо", затримано шість осіб, серед них член руху "Чайний клуб" Артем Владіміров. Він тримав плакат з написом "Я знаю, хто замовив! А ви?". Близько 13:30 за місцевим часом поліція оголосила, що захід закінчено і погрозила почати затримання, якщо натовп не розійдеться.

У Єкатеринбурзі вході та мітингу взяли участь кілька сотень людей.

У Владивостоці учасники влаштували одиночні пікети, поліція затримала кілька людей. Видання "Сибір.Реалії" повідомило, що представники МВС з самого початку намагалися не допустити проведення акції та підходили розмовляти з кожним, у кого в руках були плакати.

Новосибірська влада не погодила ходу, тому кілька десятків людей, які зібралися в центрі міста, пішли за складеним маршрутом з квітами, але без плакатів.

В Іркутську на узгоджену акцію також прийшли кілька десятків людей.

Як повідомляв УНІАН, російський опозиційний політик Борис Нємцов був застрелений 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту в центрі Москви в декількох десятках метрів від стін Кремля. Йому кілька разів вистрілили в спину з пістолета. За підозрою у скоєнні злочину кілька днів тому затримали п'ятьох уродженців Чечні.

Процес у справі про вбивство російського політика завершився в липні 2017 року. В результаті колегія присяжних визнала всіх п'ятьох підсудних винними.

На підставі вердикту присяжних суддя Московського окружного військового суду Юрій Житников засудив обвинувачених до термінів від 11 до 20 років позбавлення волі.

За офіційною версією, Нємцова вбили на ґрунті релігійної ненависті. Слідство вважає організатором та замовником злочину офіцера батальйону "Північ" Руслана Мухудінова, він оголошений у міжнародний розшук.

Родичі Нємцова, його захист і опозиція в цю версію не вірять.