REUTERS

За інформацією низки німецьких видань колишній глава розвідки Гергард Шиндлер за погодженням з відомством канцлера Ангели Меркель доручив компанії перевірити функціонування системи контролю всередині відділу і над ним, передає українська редакція "Німецької хвилі". ЗМІ відзначають, що BND вперше за всю історію свого існування звернулася за допомогою до приватної фірми.

Читайте такожГлава німецької розвідки йде у відставку

Відділ технічної розвідки займається, перш за все, прослуховуванням і забезпеченням кібербезпеки. Він поставляє основну масу інформації BND. В останні роки цей підрозділ став мішенню для гострої критики у зв'язку з низкою шпигунських скандалів, які торкнулися BND. Американські спецслужби прослуховували телефонні розмови членів урядів союзних країн, а також європейські промислові компанії і інші організації в ЄС. Керівництво німецької розвідки звинувачували у сприянні стеженню. Крім того, BND сама прослуховувала союзників.

Відео дня

У ході розслідування цих скандалів на парламентському рівні з'ясувалося, що глава німецької розвідслужби часто не мав інформації про те, чим займалися його підлеглі з відділу технічної розвідки.

Консалтингова фірма Roland Berger до осені 2016 року має надати керівництву BND пропозиції щодо реформування відділу технічної розвідки і впровадження дієвої системи контролю.