Иллюстрация / REUTERS

Про це заявила на брифінгу в Женеві прес-секретар спеціального посланця ООН по Сирії Яра Шаріф, повідомляє Центр новин ООН.

Вона сказала, що результат зустрічі в Астані – важливий внесок у мирне врегулювання конфлікту в Сирії за допомогою переговорів під егідою ООН, які мають відбутися в лютому.

За її словами, в результаті міжнародної зустрічі в Казахстані було досягнуто три важливих результати. Зокрема, йдеться про те, що "вперше представники сирійського уряду і опозиції перебували в одному залі засідань і вислухали вимоги одне одного, в основному пов'язані з режимом припинення вогню".

Відео дня

Читайте такожСША ввели санкції проти сирійських чиновників за використання хімічної зброї проти власного народу

Це, на думку представника ООН, має допомогти створити сприятливу атмосферу для обговорення сирійськими сторонами запуску політичного переговорного процесу під егідою ООН наступного місяця в Женеві".

Разом із тим прес-секретар спецпосланця ООН по Сирії сказала, що тристоронній моніторинговий механізм, створений Росією, Туреччиною та Іраном – країнами, які є гарантами повного здійснення припинення вогню – являє собою конкретний крок на шляху подальшого здійснення резолюції №2236 Ради безпеки ООН.

Зазначається, що спільна заява, прийнята Іраном, РФ і Туреччиною після закінчення зустрічі в Астані, зміцнює режим припинення вогню

«Що стосується ООН, то вона готова, в разі потреби, допомагати сторонам тристороннього механізму в справі зміцнення режиму припинення вогню. Ми вважаємо, що всеосяжне припинення вогню - найважливіший фактор у просуванні до політичного рішення – єдиного можливого шляху досягнення миру в Сирії за допомогою міжсирійських переговорів під егідою ООН», - сказала Шаріф.

Вона повідомила, що з метою підготовки до лютневих переговорів у понеділок спеціальний посланник ООН Стеффан де Містура вирушить до Нью-Йорка, де проведе консультації з генеральним секретарем ООН і виступить із брифінгом у Раді безпеки.