Ілюстрація REUTERS

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав припинити "гоніння на журналістів". Він підкреслив, що свобода друку – запорука миру і справедливості. Таку заяву він зробив в посланні 3 травня, присвяченому Всесвітньому дню свободи преси, передає центр новин ООН.

За його словами, журналісти часто ризикують своєю свободою, здоров'ям та життям, щоб донести правду і запобігти засиллю дезінформації.

"Необхідно, щоб лідери захищали свободу ЗМІ. Без цього нам не покінчити із засиллям дезінформації. Але також необхідно, щоб за право на правду виступав кожен з нас", - заявив глава ООН.

Відео дня

Читайте такожУ Росії судам дозволили обмежувати можливість ЗМІ вести трансляції засідань

Гутерріш зазначив, що представники медіа часто піддаються серйозним ризикам, щоб світ дізнався правду, щоб надати слово найбільш знедоленим людям в небезпечних місцях. Через це працівники ЗМІ нерідко стають жертвами брудного наклепу і сексуального насильства, їх заарештовують, калічать і навіть вбивають. У цьому зв'язку він закликав не допускати таких ситуацій.

"Якщо ми будемо захищати журналістів, то їх репортажі зможуть змінити цей світ", - зазначив глава ООН.

Довідка УНІАН. Всесвітній день свободи преси був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у грудні 1993 року. З тих пір щорічно 3 травня, в річницю ухвалення Віндхукської декларації, у всьому світі проводяться заходи, присвячені цьому дню.