Володимир Путін / REUTERS

Центр з дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP) пов'язав з президентом РФ Володимиром Путіним близько 24 мільярда доларів. Про це йдеться у розслідувані, опублікованому на сайті організації.

Як зазначають в OCCRP, розподіл багатств у Росії є дуже нерівномірним: певні маніпуляції дозволили незначній кількості олігархів отримати контроль над великою часткою багатств країни.

Читайте також"Кухар Путіна" створив картель для розкрадання оборонзамовлення РФ - фонд Навального (відео)

"З приходом до влади Путін "приручив" олігархів, які раніше звітували лише самі перед собою. Глава держави запропонував їм взаємовигідне співробітництво: політику залиште мені, допомагайте в разі необхідності - і можете залишити собі всі ці гроші і навіть примножити їх", - зазначається в розслідуванні.

Хоча російський лідер офіційно "чистий", але його друзі, родина та близьке оточення сконцентрували у себе значні ресурси.

Багато з них керують великими підприємствами, які є їхніми акціонерами, найчастіше в прибутковому мінерально-сировинному секторі. Спільна риса всіх цих історій успіху - зв'язок з президентом.

У іншої, невеликої і більш загадкової групи людей - посередників - не знайшлося пояснення виявленим у них статкам. Вони заперечують будь-яку комерційну діяльність, про них ніхто не чув, а іноді вони навіть і не підозрюють, які активи записані на їх ім'я. "І знову ми бачимо одну схожість: всі ці посередники - або члени родини Путіна, або його друзі з дитинства", - відзначають в OCCRP. Більшість з цих людей з близького кола пов'язані з нафтогазовими активами або держкомпаніями.

За підрахунками OCCRP і рейтингами Forbes 2017 року, сукупні статки внутрішнього кола Путіна становить майже 24 мільярди доларів. "Пояснити, звідки у посередників взялися такі гроші просто – цілком можливо, це власні кошти Путіна", - допускають в організації.

Також в OCCRP розповіли про людей, яких вважає «гаманцями» Путіна -Михайла Шеломова, Сергія Ролдугіна і Петра Колбіна. Зазначається, що попри свої статки, ці люди залишаються поза зором громадськості, і можуть навіть не знати про свої компанії. Це викликає питання, а чи дійсно їх активи належать їм, чи вони просто "довірені особи".

Окрім того, OCCRP написали окремий текст про двоюрідного племінника Путіна Михайла Шеломова.

Велика частина його відомих статків - акції великих корпорацій, пов'язаних із представниками найближчого оточення Володимира Путіна. Згідно з офіційними даними, вони належать петербурзькій компанії «Акцепт», власником якої є Шеломов. У цієї компанії немає веб-сайту, і, судячи з усього, ніякою комерційною діяльністю вона не займається. Схоже, вона була створена виключно для володіння акціями інших компаній.

Читайте також"Панамський скандал": З'явилися нові дані про офшори оточення Путіна

Автори зробили висновок, що він не знає, якими активами володіє його компанія ТОВ «Акцепт». Наприклад, Шеломова запитали про гірськолижний курорт "Ігора", який розташований під Санкт-Петербургом. «Акцепт» володіє половиною компанії, яка займається будівництвом гоночної траси поруч з "Ігорою".

Історія з Шеломовим вписується у звичну схему. Навколо Путіна "обертається" ще багато таких людей: вони не є великими бізнесменами і не схожі на мільйонерів, але при цьому на папері їм належать незліченні багатства, отримані від соратників президента.

Віолончеліст і старий приятель Путіна Сергій Ролдугін став одним з центральних дійових осіб «Панамських документів», однак завжди заперечував, що займається комерційною діяльністю.

В ту ж схему вписується і Петро Колбін, який числиться в російському списку Forbes зі статком у 550 мільйонів доларів.

У російського президента безліч друзів і соратників, чиї особисті статки є цілком зрозумілими: серед них нафтомагнати, керівники держкомпаній, політики та інші видатні діячі.

Однак Шеломов, Ролдугін і Колбін — зовсім інша справа. Незважаючи на великі активи, часто придбані через сумнівні схеми, вони їх не демонструють, живуть скромним життям і не звикли спілкуватися з журналістами. "Всі ці особисті і сімейні зв'язки з президентом породжують очевидне питання. Це гроші Путіна?" - наголошується в тексті розслідування.