Дональд Трамп / REUTERS

Користувачі Twitter, яких соціальна мережа заблокувала через підозри в спробах вплинути на результат передвиборної кампанії в США, намагалися відвернути увагу від скандалів за участю Дональда Трампа і перенаправити критику на кампанію Хілларі Клінтон, передає РБК з посиланням на агентство Associated Press (AP).

«Аналіз AP демонструє очевидну стратегію російського кібер-втручання: швидко реагувати, спотворювати повідомлення і відволікати увагу від будь-яких негативних новин про Трампа», — йдеться в статті.

Наприклад, у жовтні 2016 року з двох «російських» акаунтів (SpecialAffair і ScreamyMonkey), зареєстрованих з різницею в три дні в 2014 році, одночасно були відправлені повідомлення про витік документів Демократичної партії, які опублікував Wikileaks.

Відео дня

AP також вказує, що «російські тролі» охоче підхопили тему поганого здоров'я Хілларі Клінтон.

Читайте такожРосійські тролі маніпулювали американцями, щоб посіяти розбрат в суспільстві - BuzzFeed

У 2016 році, під час траурної церемонії в пам'ять про жертви теракту 11 вересня, вона відчула себе погано і була змушена покинути захід. Після цього її представник повідомив, що Клінтон діагностували пневмонію і призначили лікування антибіотиками.

15 вересня вона повернулася до своєї виборчої кампанії і звернулася до виборців під композицію «I Feel Good» Джеймса Брауна. Користувач Twitter Pamela_Moore13 зазначив, що Браун помер від пневмонії, і цю тему підхопили мінімум 11 користувачів «язаних з Росією акаунтів», відзначає агентство.

Інша історія пов'язана з Трампом вже безпосередньо. Через кілька годин після того, як The Washington Post опублікувала відеоролик, на якому Трамп, не соромлячись грубощів, розповів телеведучому Біллі Бушу про те, як він звертається з такими йому жінками, з аккаунта America_1st (25 тис. абонентів) був відправлений твіт, який перекладав увагу на Хілларі Клінтон. «Знову мейнстрімні ЗМІ говорять про це нам відео з Біллі Бушем. Може, їм нагадати, як Хілларі захищала ґвалтівника і сміялася над його жертвою?» — цитує повідомлення агентство.

«Російські тролі» експлуатували та інші гострі теми, зокрема, тему расової дискримінації. Вони поширювали відео, в якому чорношкірий пастор пояснює, чому потрібно голосувати за Трампа та ін.

Twitter заблокував «російські облікові записи», видаливши опубліковані з них твіти, однак «обмежена кількість» таких повідомлень було отримано «шляхом зіставлення облікових записів з архівом [метаданих]», пояснює агентство. Всього AP проаналізував зміст 36 210 твітів, відправлених з майже чотирьохсот «язаних і Росією» акаунтів.

Соціальні мережі Facebook і Twitter в даний час співпрацюють з американськими спецсжбами і спеціальними комісіями конгресу США, які ведуть розслідування про втручання Росії у передвиборну кампанію 2016 року. У фокусі уваги — повідомлення користувачів в соцмережах, а також легальна купівля реклами на гострі для США теми расової рівності, носіння зброї, прав ЛГБТ і т. д.

Москва неодноразово заперечувала, що яким-небудь чином намагалася вплинути на результат президентських виборів.