Вид на Гельсінкі, ілюстрація / REUTERS

Президент Фінляндії Саулі Нійністьо оголосив про порушення кримінальної справи через публікацію журналістського розслідування у газеті Helsingin Sanomat.

Як передає Радіо Свобода, у матеріалі під назвою "Секретне місце Фінляндії", опублікованому 16 грудня, розповідається про центр радіоелектронної розвідки міністерства оборони Фінляндії, що розташований в місті Тіккакоскі.

Читайте такожСлужба порятунку Фінляндії почала приймати запити по SMS

Відео дня

Цей центр займається моніторингом пересування російських збройних сил, принаймні на території колишнього Ленінградського військового округу. Крім того, раніше тут вивчалася можливість встановити системи стеження за російським газопроводом "Північний потік", йдеться в публікації.

Про порушення кримінальної справи за фактом витоку секретних документів оголосив головний редактор Helsingin Sanomat Еса Мякінен. За його словами, про це стало відомо з прес-релізу президента Нійністьо. Управління кримінальної поліції Фінляндії повідомило у Twitter, що офіційна інформація про порушення кримінальної справи з'явиться не раніше понеділка, 18 грудня.

Мякінен пояснив рішення про публікацію розслідування тим, що повноваження комплексу електронної розвідки в Тіккакоскі можуть бути найближчим часом розширені. За його словами, у Фінляндії готуються нові поправки до закону про розвідку, які дозволять спецслужбам також контролювати інтернет-трафік. Головний редактор газети Helsingin Sanomat вважає, що новий закон порушить право громадян на приватність. Журналіст підкреслив, що завдання газети – контролювати дії влади. За словами Мякінена редакція опублікувала тільки частину даних, яка не ставить під загрозу безпеку країни.

Перший заступник голови комітету Держдуми з оборони Андрій Красов заявив, що інформацію Helsingin Sanomat слід перевірити. Якщо вона підтвердиться, то це буде "несподіваним ходом", оскільки Москва не очікувала таких дій від "колег з Фінляндії".