Ілюстрація / REUTERS

Екс-президент Румунії Траян Бесеску заявив, що має намір подати в парламент законопроект про об'єднання Румунії та Молдови. Як повідомляє молдовський ресурс Deschide, про це політик повідомив телеканалу B1 TV, передає 112.ua.

Читайте такожУ Молдові затвердили закон про заборону російських новин

"На початку парламентської сесії я подам проект, пов'язаний з об'єднанням з Молдовою, заснований на вирішенні 148 Сенату США. (...) Ця ініціатива групи американських сенаторів полягала в тому, що відразу після проголошення Молдовою незалежності буде перехід до права Молдови об'єднатися з Румунією. (...) У декларації, присвяченій Молдові, зазначається право цієї країни об'єднатися з Румунією, враховуючи Гельсінський заключний акт, пункт 1", - сказав Бесеску.

Відео дня

Він підкреслив, що об'єднання відбудеться тільки при бажанні молдован. Заключний акт Наради з безпеки і співробітництва в Європі, на який посилається політик, був підписаний главами 35 держав у столиці Фінляндії в 1975 році. У документі закріплено основні принципи взаємодії та безпечного співіснування держав, які підписали акт. Зокрема, у першому пункті йдеться про повагу суверенітету і кордонів кожної держави, що не перешкоджає їх зміні "у відповідності з міжнародним правом мирним шляхом і за домовленістю".

Нагадаємо також, у 2005 році Траян Бесеску вже планував об'єднати Молдову і Румунію до того, як україна вступить в ЄС. Офіційно вступ відбувся опівночі на 1 січня 2007 року, однак об'єднання не було.

Влітку 2016 року Траян Бесеску отримав громадянство Молдови, проте вже в січні 2017 року був позбавлений за рішенням проросійського президента Ігоря Додона. При цьому 25 червня 2017 року політик був обраний головою уніоністськой Партії національної єдності в Молдові, прихильники якої підтримують ідею об'єднання з Румунією. За даними Deschide, посаду голови все ж залишається вакантною, поки Бесеску не відновить громадянство.

Як повідомляв УНІАН, нещодавно Конституційний суд Молдови знову тимчасово відсторонив президента від посади.