Комісія ЄС з розслідування причин війни між Росією та Грузією у серпні 2008 року, скоріш за все, розділить відповідальність між обома країнами.

Як повідомляє AFP з посиланням на офіційних осіб та експертів, саме такий висновок міститиметься у доповіді комісії, яка буде представлена сьогодні в Брюсселі послам країн-членів ЄС.

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що в значній мірі провина за війну буде покладена на Грузію, зазначає агентство, водночас чиновники та експерти прогнозують більше нюансів у підході до цього питання.

Відео дня

“Питання є настільки чутливим, що складно уявити собі, щоб доповідь була написана на користь однієї чи іншої сторони”, - цитує агентство неназваного дипломата.

При цьому, за даними AFP, скоріш за все, після оприлюднення доповіді обидві сторони конфлікту оскаржуватимуть висновки комісії на чолі з Хейді ТАЛЬЯВІНІ.

Разом з тим агентство також зазначає, що хоча направлення Росією значної кількості військ в зону конфлікту, як і визнання нею незалежності Південної Осетії та Абхазії, неодноразово засуджувалися ЄС, з іншого боку Євросоюз не хоче дратувати Москву.

Як повідомляв УНІАН, робота Комісії ЄС була започаткована у грудні 2008 року. Результати очікувалися у липні цього року, однак голова комісії попросила додаткового терміну для підготовки доповіді.