СІПРІ

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив директор військових програм центру Разумкова Микола Сунгуровський під час презентації українського перекладу щорічника СІПРІ за 2012 рік.

"Загальна кількість загиблих у конфліктах в 2012 році становила 20 тисяч чоловік. Загальні витрати на миротворчі операції з врегулювання конфліктів сягнули 10 мільярдів доларів. Ця сума без урахування коштів, які виділяються на миротворчі операції у Афганістані та Іраку", - зазначив фахівець.

За його словами, у звіті вказано, що найбільш нестабільним регіоном у 2011-2012 році стала Африка. М.Сунгуровський наголосив, що країни цього регіону характеризуються СІПРІ, як держави із найбільшим падінням рейтингів та глобальних індексів миролюбності. "Цікавим фактом є те, що 153 позицію займає Росія", - відзначив фахівець, додавши, що Україна посідає 71 позицію.

Відео дня

На цю тему: Україна посіла четверте місце серед найбільших експортерів зброї у світі

Він також зазначив, що, за оцінками СІПРІ, найбільші загрози миру у світі становлять не військові загрози, а фінансова безвідповідальність і марнотратство держав. Для прикладу він навів суму фінансування США операцій в Іраку, яка за 2003-2011 роки становила 830 млрд дол. "Це без урахуванням боргових витрат — із ними до 3 трильйонів доларів", - зазначив він.

"Не дивлячись на процеси роззброєння та врегулювання конфліктів, світ не став безпечнішим і продовжує зіштовхуватись із глобальними загрозами", - сказав експерт, додавши, що за останні 10 років на планеті відбулись 69 збройних конфліктів, кількість жертв яких, в середньому, складала близько 3 тисяч. Було також зареєстровано 221 недержавний конфлікт і 127 недержавних суб'єктів одностороннього насилля.

Довідка УНІАН. Стокгольмський міжнародний інститут досліджень миру (СІПРІ) був заснований у 1966 році. Протягом 43 років СІПРІ щорічно видає звіти у сфері контролю над процесами озброєння, роззброєння, та питань міжнародної безпеки.