сланцевий газ / Фото : ukrnews.biz

Видобуток Україною сланцевого газу у прикордонних з Росією областях може забруднити транскордонні річки і джерела водопостачання, заявив лідер партії "Альянс Зелених - Народна партія" Гліб Фетисов, передає РІА Новости.

"Розгортання видобутку сланцевого газу загрожує зробити поверхневі водотоки небезпечними для здоров'я жителів обох країн - і України, і Росії. Забруднення підземних горизонтів, що використовуються для питного водопостачання, теж може носити транскордонний характер. Як мінімум, необхідно провести оцінку планів ліквідації аварійних ситуацій з точки зору транскордонного впливу, перш ніж що-небудь остаточно вирішувати", - заявив Фетисов у ході круглого столу перед мітингом проти видобутку сланцевого газу.

На тему: Російські "зелені" будуть протестувати проти видобутку сланцевого газу в Україні

Відео дня

Як вважає Фетисов, видобуток сланцевого газу в Україні суперечливий з точки зору економічної ефективності і при цьому може створити масштабні екологічні проблеми для жителів як України, так і межуючих з нею регіонів Росії та інших країн.

Україна, намагаючись вже кілька років домогтися від Москви зниження ціни на газ, вирішила вести політику диверсифікації поставок, закуповуючи газ у Європі і роблячи ставку на видобуток сланцевого газу. Наприкінці січня 2013 року, Україна і Shell підписали угоду про розділ продукції Юзівського родовища в прикордонних з Росією Донецькій і Харківській областях країни. Комерційний видобуток має початися в 2015 році.