Тиранский музей камикадзе / chiran-tokkou.jp

Японія запропонувала ЮНЕСКО включити в фонд світової культурної спадщини заповіти льотчиків-камікадзе, що були складені наприкінці Другої світової війни. Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на The Japan Times.

333 документи, об'єднані назвою «Листи з Тирана», знаходяться зараз в Музеї Світу, присвяченому історії камікадзе. Листи були складені приреченими на смерть льотчиками перед тим, як вони вирушали в політ.

«Це останні свідчення від людей, які в доведеній до краю емоційній обстановці йшли на смерть. Необхідно зберегти ці листи і заповіти як нагадування про жахи війни», - заявив Кампей Сімоіде - мер міста Мінамі-Кюсю, де розташовувалася одна з головних баз камікадзе. 

Відео дня

Читайте такожЛьвівський художник намалював 365 зображень Богородиці

Загони камікадзе, які на літаках, завантажених вибухівкою, таранили великі кораблі супротивника, почали діяти на Тихому океані в жовтні 1944 року, коли становище Японії у війні стало критичним. Льотчики-самогубці здійснили понад 3 тисячі бойових вильотів, однак у більшості випадків американцям і їхнім союзникам вдавалося збивати літаки. Тим не менш, поява камікадзе мала сильний психологічний ефект. Противник їх боявся, а японці вважали льотчиків героями, що продовжують традиції середньовічних самураїв.