Не варто чекати початку "революції" у Ватикані / REUTERS

Папа Франциск став першим главою Ватикану, який відкрито виступив за права гомосексуальних пар. Він підтримував одностатеві громадянські шлюби, ще коли був єпископом Буенос Айресу і носив ім'я Хорхе Бергольйо. Хоча це тоді суперечило позиції Ватикану.

Нова заява Папи Франциска прозвучала в документальному фільмі "Франциск" режисера Евгенія Афінеєвського, прем'єра якого відбулася в середу в Римі.

"Гомосексуальні люди мають право бути в сім'ї. Вони - діти Божі і мають право на сім'ю. Ніхто не повинен бути вигнаний чи нещасний через це. Нам потрібен закон про партнерські зв'язки. Таким чином можна захистити їх права. Я за це борюся", - цитує слова Папи Римського у фільмі Gazeta Wyborcza.

Відео дня

Читайте такожПапа Римський підтримав батьків ЛГБТ-підлітків: "Бог любить усіх"Ці слова добре вписуються в контекст кількох його пропозицій  в минулому, які часом трактують як дозвіл на певні партнерські відносини. Але перш за все, варто вбачати в цьому продовження лінії, яку просував колишній архієпископ Буенос Айресу.

Кардинал Хорхе Бергольйо ще в 2002 році не забивав собі голову аргентинськими законами про певні права для пар, які живуть разом від двох років. Натомість він гучно й категорично виступав проти одностатевих шлюбів з правом всиновлення дітей. І коли такий законопроект був поданий до парламенту Аргентини в 2010 році, кардинал Бергольйо закликав єпископат розширити приписи про партнерські відносини. Це з боку церкви мало б бути поступкою в бік ЛГБТ-спільноти, яка б допомогла єпископам блокувати аргентинський закон про одностатеві шлюби.

Але план Бергольйо провалився. Аргентинський єпископат відкинув його пропозицію як так, що суперечила позиції Ватикану. Конгрегація з питань віровчення в 2003 році наказала всім католикам чинити опір будь-яким формам узаконення гомосексуальних стосунків. Ватикан закликав не залишатися байдужими навіть в тих країнах, де уряд "фактично толерує" одностатеві зносини, "не вдаючись до законодавчих ініціатив".

Читайте такожПапа Римський назвав секс і хорошу їжу "божественним" задоволеннямПапа Франциск не змінює теологічного вчення церкви про шлюби і секс, але в пастирській царині він досяг значного перелому. Відверта підтримка юридичного захисту одностатевих стосунків, хоч про це він заявив тільки в кіно, а не в офіційних діях, суперечить формальним документам Конгрегації з віровчення.

Нинішній Папа, однак, не став самотнім "революціонером" в питанні сексуальних меншин. Тому що питання тривалих позашлюбних статевих відносин спричинила великі суперечки під час синоду про сім'ю в 2014 році. В попередньому звіт про синодальні рішення містив пропозицію визнати позитивну цінність тривалих зав’язків, які, однак, не є церковним шлюбом. Пропозиція охоплювала все: від спільного проживання, партнерських й цивільних шлюбів і аж до повторного шлюбу розлучених людей і гомосексуальних пар.

Цей синодальний тест користувався "методом поступовості", запозиченим у Другого Ватиканського собору (1962-1965 років). Тоді собор підтверджував вчення, що Католицька церква - це найбільша християнська спільнота. Але тут з'явилася і "поступовість". Було визнано, що "елементи освячення й істини" є такою й в інших християнських групах. Також собор визначав взірцем для народження дітей нерозривний шлюб чоловіка і жінки. Але при цьому визнавав добро і в зв'язках, які відрізняються від ідеалу.

Читайте такожПапа Римський відреагував на повернення собору Святої Софії статусу мечетіГоловний автор того документу кардинал Петер Ердо наголошував, що існують випадки, коли взаємодопомога і навіть відданість один одному в гомосексуальних парах - це "цінна підтримка" в життю партнерів. Ці приписи остаточно зникли на синоді в 2014 році. Але табу все одно було зламане.

На тлі такої історії останні слова Папи Франциска не здаються вже настільки революційними. Вони, зрештою, не обов’язково виллються в якісь формальні зміни в настановах, як католики чи католицькі політики повинні ставитися до світських законопроектів щодо одностатевих шлюбів.

Вас також можуть зацікавити новини: