Після перехоплення над Білоруссю літака компанії Ryanair і затриманням співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, європейські перевізники відмовилися над нею літати. А літакам кількох європейських авіакомпаній, які це зробили, не вдалося увійти у повітряний простір Росії. Як повідомили офіційні російські ЗМІ, влада РФ не схвалила новий маршрут авіакомпанії Austrian Airlines в обхід Білорусі через те, що рейс «Відень-Москва» було скасовано. Аналогічна ситуація сталася з рейсом французької авіакомпанії Air France «Париж-Москва». Адже під час пандемії багато рейсів повинні узгоджуватися з російською владою. Втім, на сайті російського аероруху офіційної інформації щодо затримань з рейсами цих європейських авіакомпаній немає.

Мені здається, що таким чином в Російській Федерації хотіли показати якусь підтримку і солідарність з білоруським режимом. Тим більше, наскільки я розумію, сьогодні має відбутись зустріч Лукашенка з Путіним. Тож Кремль має якимсь чином підсолодити гірку пілюлю, яку «батька» отримав з боку міжнародного співтовариства.

Якщо Росія наважиться на якісь гострі заходи проти міжнародної авіаційної спільноти, звичайно, це буде мати глобальний вплив

Те, що зробив білоруський режим, сприймається у світі не просто як порушення якихось міжнародних правил. Це повна зневага до будь-яких етично прийнятних норм міждержавного спілкування. Тож реакція щодо Білорусі буде тривати й далі. І саме тому не варто очікувати, що Росія буде готова йти у підтримці білоруського режиму на кроки, які означатимуть санкції і щодо неї.

Закриття повітряного простору над Росією може підірвати глобальну систему авіаперевезень. Взаємозалежність тут дуже велика. Росія – величезна країна, над якою пролягає маса маршрутів. Якщо Росія наважиться на якісь гострі заходи проти міжнародної авіаційної спільноти, звичайно, це буде мати глобальний вплив. Але не впевнений, що сьогодні Росія, яка й так має проблеми з фінансами, буде готова йти на таке загострення.

В усій цій ситуації, з одного боку, триває якась інформаційна війна. З іншого – в Кремлі розуміють всі наслідки різких кроків.

Росія трохи загралась і сама це зрозуміла, перегнувши палку з Заходом

Будь-які гострі заходи проти тих же Франції чи Австрії (авіакомпанії яких не змогли скористатися російським повітряним простором) можуть підірвати позицію Кремля в цих країнах, які доволі лояльні до Росії. Так, Кремль намагається якимось чином розколоти Євросоюз, наприклад, за допомогою Північного потоку. Але налаштовувати проти себе країни, які доволі м’яко ставляться до РФ, йдучи на гостру конфронтацію… Я не впевнений, що Кремль готовий на такий крок.

Росія трохи загралась і сама це зрозуміла, перегнувши палку з Заходом. Тож зараз, ймовірніше, будуть намагатися знайти якийсь спосіб спілкування. Зокрема, з новою Адміністрацією Сполучених Штатів. Тому конфронтації напередодні анонсованої зустрічі президента США Джо Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним, навряд варто очікувати.

Олег Бєлоколос, голова правління «Майдан закордонних справ», член політради партії «Сила і честь»

Читайте всі статті автора