Україна очікує на допомогу від Штатів / Колаж УНІАН / фото Reuters, 93 ОМБр Холодний Яр

У США існують ще дві процедури, окрім офіційної постановки питання на голосування спікером, які можуть допомогти у розблокуванні допомоги для України. Складність полягає в тому, що їх дуже давно не використовували.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак. Він зазначив, що зустріч президента США Джо Байден з лідерами Конгресу, включаючи спікера Палати представників, може допомогти розблокувати кошти на допомогу Україні. 

"Там питання не тільки в допомозі, але й в тому, що немає фактично бюджету. Та група, яка постійно блокує допомогу Україні, та ж група республіканських депутатів блокує і фінансування уряду. Фактично мова йде про те, що є група людей, які вважають в Сполучених Штатах, що чим гірше, тим для них краще у сенсі електоральних перспектив. Тому, звичайно ситуація не тільки для нас, але й взагалі для США, що питання має бути вирішено", - акцентував Їжак.

Відео дня

Важко точно сказати, про які варіанти конкретно будуть говорити під час зустрічі, додав він. "Моя версія, що будуть все ж таки пропонувати Джонсону зробити таку політичну самопожертву. Відомо, якщо він ставить на голосування ці питання про фінансування уряду і зовнішню допомогу партнерам США, то він напевно втрачає посаду спікера. Але це найпростіший шлях вирішити це питання. Більшість там є для вирішення всіх питань, але є така політична позиція блокувати ці голосування", - підкреслив Їжак.

Критичний строк для голосування - початок березня, оскільки для США мова йде про фінансування уряду. "США можуть терпіти в даному випадку менше, ніж Україна. Тому що для США це означає шатдаун  і зупинка уряду вже на початку березня. Для України - це питання скільки ми будемо втрачати наших людей і знаходитись в обороні, а не в наступі", - акцентував експерт.

Їжак розповів, що існують ще кілька процедур, які можуть допомогти у розблокуванні допомоги для України, але певна складність в тому, що їх дуже давно не використовували .

"Як говорять фахівці з американського права, окрім тих процедур які існують, офіційної постановки питання на голосування спікером, є ще дві процедури. Вони просто дуже давно не використовувались і там є побічні різні ефекти, які дуже важко спрогнозувати. Сенс в тому, що там можна зібрати певну кількість підписів в Палаті представників і тоді питання голосування ставиться поза спікером",- зазначив експерт.

Він додав, що друга процедура, інше питання через поправку. "Почати обговорення одного закону, який там був у порядку денному, проголосити певну поправку і проголосувати зовсім інший закон. Таке було, але дуже давно в історії США, тому це не використовують. Найкращий шлях - це офіційний нормальний шлях, коли спікер Джонсон ставить на голосування. Тоді вже зрозуміло, що є гарантована більшість, що це буде проголосовано в нижній Палаті представників, буде відповідно затверджено Сенатом і підписано президентом Джо Байденом фактично миттєво. Тому, мабуть, намагаються переконати Джонсона поставити питання на голосування", - пояснив Їжак.

Також експерт зазначив, що боєприпаси – це те, що найбільш необхідно для українського фронту є не тільки у США, але складність полягає в тому, що європейці мають знайти нову логістику. "На ходу треба перебудовувати логістику. Раніше США були у центрі цієї системи, зараз ні, тому для нас це затримка. Але в принципі, питання у тому, скільки Україна буде знаходитись в обороні і коли можна буде відновлювати деокупацію. Скільки не буде американської допомоги, стільки буде продовжуватись те, що називається стратегічна оборона принаймні. Або чекати ще до осені, коли вважається, що європейці зможуть повністю замінити США", - акцентував він.

Експерт додав, що Європі потрібен час для того, щоб заключити контракти та провести переговори, які раніше вважались відповідальністю США. "Оборонна промисловість європейська вона форматована і треба багато з ким домовлятись. Гроші в Європі є, але треба просто всі ці процедури проходити. В принципі є оцінки, що до кінця року, принаймні по боєприпасам, Європа може компенсувати всі потреби України. Раніше навряд чи. Але треба пришвидшуватись. Європа має готуватись до того, що Трамп може стати президентом і певний час він буде робити те, що він зараз говорить",- зазначив Їжак.

Допомога від США: останні новини

Відомо, що сьогодні американський президент Джо Байден має провести зустріч з лідерами Конгресу та спікером Палати представників Майком Джонсоном. Заплановано обговорення важливості ухвалення двопартійного документа про нацбезпеку.

Відомо, що у США через розбіжності між республіканцями і демократами вже кілька місяців не можуть схвалити додаткову допомогу Україні

Вас також можуть зацікавити новини: