Бойовики через соцмережу поширювали відео, що вихваляють терориз / фото ua.depositphotos.com

Ілон Маск став головним ворогом європейського суспільства після нападу ХАМАС на Ізраїль. Соціальна мережа X була наповнена моторошними зображеннями, політично мотивованою брехнею і терористичною пропагандою, які, на думку влади, порушують як політику соцмережі, так і закони Європейського Союзу.

Видання Politico пише, що тепер Маску загрожують санкції, в тому числі великі штрафи, оскільки чиновники в Брюсселі починають збір доказів для підготовки до офіційного розслідування про порушення соцмережі Х правил Європейського Союзу. До критики приєдналася влада Великобританії та Німеччини.

Ця боротьба являє собою серйозне випробування для всіх сторін. Маск намагатиметься відбитися від будь-яких тверджень про те, що він не зміг стати відповідальним власником соціальної мережі, раніше відомої як Twitter, і при цьому зберегти свою прихильність свободі слова. ЄС хоче показати, що Закон про цифрові послуги (DSA) має свої "зуби".

Відео дня

Тьєррі Бретон, європейський комісар, який відповідає за правила використання соціальних мереж, вимагає від компанії Маска пояснити, чому на сайті X широко поширені графічні зображення і дезінформація про близькосхідну кризу.

"Я настійно прошу вас забезпечити швидку, точну і повну відповідь на цей запит протягом найближчих 24 годин", - написав Бретон на сайті X. "Ми включимо вашу відповідь в наше оціночне досьє щодо дотримання вами DSA", - заявив Бретон, який також написав Марку Цукербергу з Meta, щоб нагадати йому про його зобов'язання відповідно до європейських правил. "Я нагадую вам, що після початку потенційного розслідування і виявлення невідповідності вимогам можуть бути накладені штрафні санкції, які можуть досягати 6% від загальної виручки компанії".

У відповідь на це Лінда Яккаріно, виконавчий директор X, направила Бретону лист, в якому розповіла про те, як гігант соціальних мереж відреагував на тривалий близькосхідний конфлікт. Йдеться про видалення або маркування потенційно шкідливого вмісту, співпрацю з правоохоронними органами та додавання до повідомлень так званих "нотаток спільноти", тобто перевірки фактів за допомогою спільноти.

Обстановки в Х почала погіршуватися не з атак ХАМАС. З тих пір, як Маск придбав платформу, його критикували за те, що він не зупинив поширення мови ворожнечі в Інтернеті.

Компанія Х скоротила штат співробітників, що займаються модерацією контенту, в дусі заохочення свободи слова; відмовилася від підтриманого Брюсселем зобов'язання по боротьбі з іноземним цифровим втручанням; змінила алгоритми соціальних мереж таким чином, щоб часто сумнівний контент просувався вище перевірених матеріалів від новинних організацій і політиків.

Маск відповів на це насмішками і нападками на своїх недоброзичливців. Але останні події, пов'язані з контентом, що очевидно, підбурює до тероризму і вихваляє його, дозволяють з упевненістю стверджувати, що X стане однією з перших компаній, щодо якої буде проведено розслідування відповідно до правил ЄС.

У відповідь на вимогу Бретона Маск попросив французького комісара розповісти про те, як компанія Х потенційно порушила європейські правила щодо контенту.

"Наша політика полягає в тому, щоб все було відкрито і прозоро", - додав він.

У Великобританії Мішель Донелан, міністр цифрових технологій країни, також зустрілася з керівниками соціальних мереж, щоб обговорити, як їхні компанії борються з розпалюванням ненависті в Інтернеті.

Пропаганда в соцмережі Х  - останні новини

Після покупки соцмережі Twitter, яка тепер називається X, Ілон Маск почав впроваджувати реформи. Так, синю галочку може отримати кожен, хто заплатить 8 доларів на місяць

У березні журналісти провели розслідування, яке показало, що Twitter не бореться з російською та китайською пропагандою. З компанії звільнили команду, яка займалася модерацією контенту. 

У квітні Twitter і зовсім зняв обмеження з акаунтів Кремля, що розв'язало руки російським пропагандистам. Після чого охоплення і вплив російських акаунтів зросли.

Пізніше стало відомо, що проти компанії X Corp. подали позов до Федерального суду Флориди через порушення прав на товарний знак, що включає літеру "Х".

Вас також можуть зацікавити новини: