Екс-співробітник КДБ вважа, що Китай посилить підтримку Росії / фото ua.depositphotos.com

Колишній агент КДБ Олександр Зеленько заявив, що міністр оборони Китаю Лі Шанфу приїхав до Росії інспектувати, координувати і стратегічно керувати діяльністю російської армії.

Як він зазначив в ефірі "24 каналу", Китай координує роботу Росії. Пекін вже не приховує, що Росія – це "їхній молодший партнер, це їхній інструмент, яким вони будуть бити по Європі".

Проте, за словами екс-агента КДБ, цей інструмент загальмував, оскільки ніхто не розраховував на такий опір з боку України і її здатність зламати російсько-китайські плани. Зеленько вважає, що ще рік тому Китай сподівався, що Росія прорветься до кордонів "радянської імперії", і тоді китайська армія говоритиме зі світовою спільнотою з інших позицій.

Відео дня

"На щастя, Росія зазнала поразки, і Китай нервує. Інструмент не спрацював. Тепер за принципом "хочеш зробити щось добре – мусиш робити це сам" китайський міністр оборони приїздить і керує війною Росії проти України та Європи", – наголосив він.

Колишній співробітник КДБ прогнозує, що Китай таки допоможе Росії технікою, інструкторами і так званими "добровольцями". 

"Китай так просто поразку Росії не витримає – це його стратегічна поразка", – додав Зеленько.

Співпраця Китаю та Росії

16 квітня після розмови з міністром оборони Китаю Лі Шанфу президент РФ Володимир Путін заявив, що військова співпраця є одним із головних аспектів відносин між цими двома країнами. При цьому Лі Шанфу наголосив, що відносини РФ і Китаю "перевершують військово-політичні союзи холодної війни".

Водночас в Україні поки не фіксують ознак постачання Пекіном зброї до Москви. Зокрема, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов зазначив, що китайського озброєння на фронті поки не бачили.

Вас також можуть зацікавити новини: