Візит Путіна до Китаю та Північної Кореї міг би також посилити побоювання Заходу / фото kcna.kp

Китайський лідер Сі Цзіньпін відчуває зростаюче занепокоєння через те, що зв'язки між Путіним і північнокорейським лідером Кім Чен Ином стають ближчими, пише The Wall Street Journal з посиланням на дипломатів і чиновників.

За їхніми словами, спільний візит Путіна до Китаю і Північної Кореї міг би також посилити побоювання Заходу з приводу тристоронньої авторитарної осі, яка б залишила Пекін у дипломатичній ізоляції.

У статті вказується, що китайська сторона ясно дала зрозуміти Кремлю, що Пекін вважає за краще розвивати двосторонні зв'язки, а не тристоронній союз, який раніше пропонувала Росія.

Відео дня

"Китай уникає перспективи тристороннього співробітництва між трьома країнами", - зазначив директор китайської програми Центру Стімсона, вашингтонського аналітичного центру Юн Сунь, додавши, що в Пекіні побоюються опинитися заблокованими між двох "непередбачуваних партнерів".

Колишній офіцер розвідки США, а тепер науковий співробітник Джорджтаунського університету Денніс Вайлдер вказав на те, що Пекін занепокоєний можливостями Росії допомогти КНДР у нарощуванні ядерного потенціалу.

"Китай хоче, щоб Північна Корея являла собою приховану загрозу в Північно-Східній Азії, зберігаючи при цьому статус-кво", - сказав він.

При цьому WSJ, Кім-молодший з моменту приходу до влади в 2011 році провів більш ніж утричі більше ракетних випробувань, ніж його батько і дід разом узяті.

"Подібні дії змушують Китай нервувати, оскільки Пекін прагне зберегти стратегічну буферну зону в Північній Кореї по відношенню до Південної Кореї, яка підтримує США і Японію. Для цього Пекіну потрібна стабільність", - наголошується в статті.

Видання пише, що на полегшення Китаю, Путін не попрямував до Пхеньяну одразу після кількох раундів перемовин із Сі Цзіньпінем. Разом з тим, прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що підготовка до зазначеного візиту просувається.

Візит Путіна до Китаю - що повідомлялося

Як писав The New York Times, переговори між Путіним і Сі Цзіньпіном було організовано таким чином, щоб продемонструвати не тільки стратегічну спрямованість двох могутніх автократичних лідерів проти Заходу, а й особистий зв'язок.

Зазначалося, що демонстрація духу товариства стала останнім штрихом у переговорах, які завершилися спільною заявою, спрямованою проти США. У заяві було обіцяно, що Росія і Китай будуть тісніше співпрацювати в таких найважливіших галузях, як енергетика, космос і військова справа.

Вас також можуть зацікавити новини: