Олександр Лукашенко може втратити легітимність / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що перевиборів не буде, попри те, що це основна вимога протестувальників.

Цю заяву прокоментувала представниця штабу суперниці Лукашенка на виборах Світлани Тихановської Анна Красуліна в ефірі телеканалу "Україна 24".

Читайте такожКерівництво ОБСЄ має намір відвідати Білорусь

Відео дня

"Ми розуміли, що позиція Лукашенка така, і наше звернення з приводу мирної передачі влади спрямоване не лише до нього, а й до адекватних чиновників, які в змозі прийняти таке рішення. Сам він нехай забарикадується в одній з резиденцій і відстрілюється зсередини, це його проблеми, нікому особисто він не потрібен. А те що влада повинна перейти до народу, який переміг, це очевидно", — сказала вона.

За словами Красуліної, Лукашенко залишиться легітимним тільки до 10 вересня - тоді закінчується його мандат, а перерахувати голоси на виборах, які відбулися 9 серпня, вже неможливо.

"Цього разу всі на Заході кажуть, що реальних виборів не було, і 10 вересня його (Лукашенка - ред.) легітимність говорить всім "привіт". Далі, перерахувати голоси та бюлетені вже неможливо, тому що є свідчення від котельні Бреста, по-моєму, чи Кобрина, що вони спалені, знищені. Вони понад тиждень перебували в руках ЦВК. Тому жоден перерахунок неможливий", — сказала вона.

Красуліна розповіла, що вони передали свідчення про фальсифікації, але розраховувати на суд немає сенсу.

"ЦВК вже не визнали (свідчень про фальсифікації - ред.), це все буде оскаржено, а наш Верховний суд, на відміну від України, як і парламент, і колишній президент - це все одне злочинне угруповання, тому правду там ви не знайдете. Ми розуміємо, що від мирного протесту на вулицях потрібно переходити до більш серйозного впливу, а саме — страйків. Це найболючіше місце режиму, і страйки поширюються", — сказала вона.

Що відбувається у Білорусі: хроніка протестів