МН17 - ЄС закликав Росію не виходити з тристоронніх консультацій / REUTERS

Лідери країни-членів Європейського Союзу закликають Російську Федерацію продовжувати консультації з Нідерландами та Австралією у справі збиття Малайзійського літака рейсу MH17.

Про це йдеться у висновках зустрічі Європейської Рада, яка відбулася 15-16 жовтня в Брюсселі.

Читайте такожРосія поширює брехню про оксфордську вакцину від COVID-19, щоб продати свою – Британія

Відео дня

"Європейська Рада закликає Російську Федерацію продовжувати тристоронні переговори між Австралією, Нідерландами та РФ стосовно збиття літака рейсу MH17", - наголошується у висновках.

Лідери ЄС заявили, що після більш ніж шести років з моменту цієї трагічної події усі 298 жертв та їхні рідні заслуговують на правосуддя.

"Європейська Рада підтримує усі зусилля для встановлення правди, справедливості та відповідальності у відповідності з резолюцією Ради безпеки ООН 2166", - сказано у висновках

Справа МН17: що відомо

  • Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.
  • 24 травня 2018 року міжнародна слідча група надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.
  • 19 червня 2019 року спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ "ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.
  • В Окружному суді Гааги з 9 березня 2020 року триває судовий процес стосовно чотирьох обвинувачених у справі МН17.
  • 15 жовтня у МЗС РФ заявили, що подальші консультації з Австралією і Нідерландами з питання катастрофи МН17 «позбавлені сенсу», оскільки від Росії домагаються «визнання провини і отримання компенсацій для родичів загиблих».