10 вересня Чарльза III офіційно проголосили королем Великої Британії на історичній церемонії в Сент-Джеймському палаці. І хоча в соціальних мережах можна зустріти фотографії сорокарічної давнини, де ще спадкоємець британського престолу танцює гопак з українцями (з українським ансамблем "Говерла" в місті Дербі в 1981 році), об'єктивно, подібними дружніми фото з офіційних прийомів сьогодні можуть похвалитися багато країн.

Де-факто, король жодним чином не впливає ні на внутрішню, ні на зовнішню політику. Ніяких практичних механізмів прийняття рішень посада монарха не має. Його роль - виключно церемоніальна. А відсутність реальних повноважень прописано в Конституції Сполученого Королівства. Звідси і назва форми правління - конституційна монархія. 

Чарльз підтримуватиме Україну, як і вся Велика Британія. Природно, він не є проросійським. Тут для нас нічого не зміниться у відносинах з британцями

Таким чином, британський монарх не впливає і не здатний впливати на процеси в державі. Наприклад, коли новий прем'єр-міністр Ліз Трасс була обрана лідером Консервативної партії, вирішували вони, а королева це лише благословила.

Втім, Єлизавета ІІ, безумовно, була політиком (адже не секрет, що до неї на аудієнцію приїжджали президенти, прем'єри і так далі). І вирішувати якісь питання їй допомагав саме її моральний авторитет. Але зовсім інша справа король Чарльз III, чий авторитет і поруч не стояв! Ба більше, все своє життя він вважався великим невдахою, навіть королем став лише в 74 роки. 

Таким чином, сьогоднішній король Сполученого Королівства — лише світська особа. Він вже давно займається виключно гуманітарними питаннями, але ніяк не практичними.

Хоча, звичайно ж, Чарльз буде підтримувати Україну, як і вся Велика Британія. Природно, він не є проросійським. Тут для нас нічого не зміниться у відносинах з британцями. Понад те, рано чи пізно від Чарльза III прозвучать якісь церемоніальні заяви на підтримку України. Але якщо це не буде в його першій же промові, враховуючи, що нація зараз в жалобі після смерті королеви, нічого в цьому страшного немає.  

Куди більш вагомо і показово, що новий прем'єр-міністр Британії Ліз Трасс здійснила свій перший дзвінок саме президенту України Володимиру Зеленському. Це справді демонструє, наскільки сильна підтримка британців. Адже саме Кабінет міністрів Великої Британії приймає рішення про виділення нам фінансової, військової допомоги та її обсягах. 

І ці рішення не можуть не радувати.

Ліз вже пообіцяла збільшити допомогу для України. А значить, на чиїй би голові не була корона, відносини Києва з Лондоном стають тільки міцнішими.

Максим Ялі, кандидат політичних наук, професор Національного авіаційного університету, член-кореспондент Академії політичних наук України