Отруєння Навального може вдарити по "Північному потоку-2" / Ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас сподівається, що Росія своєю відмовою у розслідуванні отруєння Олексія Навального "не змусить Німеччину змінити свою позицію щодо "Північного потоку-2".

Читайте такожDer Spiegel: сліди "Новачка" лікарі знайшли на шкірі, крові та у сечі Навального

Як повідомляє DW, інтерв'ю з міністром опублікувала німецька газета Bild am Sonntag. У ньому йдеться, зокрема, про те, що Берлін посилює тиск на Москву, щоб спонукати її до повноцінного розслідування отруєння Навального.

Відео дня

"Я сподіваюся, що росіяни не змусять нас змінити свою позицію щодо "Північного потоку-2", - заявив він.

Наголошується, що досі федеральний уряд Німеччини не пов'язував отруєння Навального з будівництвом газопроводу.

Водночас Маас визнав, що припинення будівництва трубопроводу зашкодить німецьким і європейським компаніям.

"В (проєкті - ред.) "Північний потік-2" задіяні понад 100 компаній з дванадцяти європейських країн, приблизно половина з них - з Німеччини", - зазначив він.

Разом з тим, на думку німецького міністра, звужувати дискусію навколо тиску на Москву винятково до теми реалізації "Північного потоку-2" - в даному випадку неправильно.

Глава МЗС Німеччини зазначив, що якщо в найближчі кілька днів з російського боку не буде ніяких дій, пов'язаних з розслідуванням, Берліну "доведеться провести консультації з партнерами щодо відповіді" Москві.

"Якщо ми замислюємося про санкції, то вони повинні бути якнайадреснішими", - наголосив Маас.

Зазначається, що РФ заперечує причетність до отруєння 44-річного опозиційного політика. Однак, за словами німецького міністра, є "багато вказівок" на це.

"Якщо російська сторона не візьме участь в розслідуванні злочину проти Навального, це стане ще одним доказом причетності країни до злочину", - зауважив він і застеріг, що якщо в Москві не відмовляться приховувати правду і наводити туман, то Берліну "доведеться виходити з того, що Росії є, що приховувати".

Глава МЗС ФРН додав, що хотів би зустрітися з Навальним, коли це буде можливим з огляду на стан його здоров'я.

Навального отруїли: що зараз відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів із Томська до Москви. Через це повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • Навальний після отруєння знаходиться в комі у важкому стані. Його під'єднали до апарату ШВЛ. Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці.
  • 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера. 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною.