Парламент Угорщини підтримав вступ Швеції до НАТО / фото ua.depositphotos.com

Парламент Угорщини у понеділок, 26 лютого, підтримав вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу (НАТО). Про це повідомляє 444.hu.

За ухвалення відповідного рішення проголосували 188 угорських депутатів, проти - 6. Втім, щоб закон набрав чинності, ще потрібен підпис президента Угорщини.

"Оскільки парламент підтримав кандидатуру Тамаша Шуйока на посаду президента Угорщини в той самий день, коли Швеція вступить до НАТО, (спікер) Ласло Кевер, який публічно виступає проти вступу Швеції, буде позбавлений права підписання закону", - пише видання.

Відео дня

Тим часом з'явилася реакція генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга на підтримку парламентом Угорщини вступу Швеції до Альянсу.

"Я вітаю голосування угорського парламенту за ратифікацію членства Швеції в НАТО. Тепер, коли всі союзники схвалили це рішення, Швеція стане 32-м союзником НАТО. Членство Швеції зробить нас усіх сильнішими та безпечнішими", - написав Столтенберг у соцмережі Х.

Що передувало

У січні стало зрозуміло, що Швеція йде в НАТО. Парламент Туреччини проголосував за ратифікацію приєднання скандинавської країни до Північноатлантичного Альянсу. Згодом документ підписав турецький лідер Ердоган. Останньою країною, яка не ухвалила відповідне рішення, залишалась Угорщина.

Швеція разом із Фінляндією подала заявку на вступ до організації у травні 2022 року, яку підтримали всі країни-члени НАТО, крім Угорщини та Туреччини.

У випадку з фінами угорські правлячі партії неодноразово обіцяли ухвалити рішення у їхній справі та проголосували за приєднання у березні 2023 року. Однак у випадку зі Швецією це питання навіть не включили до порядку денного.

Угорська сторона активізувалася лише у січні, коли спочатку турецький парламент ухвалив рішення про ратифікацію шведської угоди, а потім президент Реджеп Тайіп Ердоган підписав її, оскільки вже було зрозуміло, що США готові продати Анкарі винищувачі F-16. Згодом угорський уряд неодноразово давав зрозуміти, що це питання може бути включене до порядку денного на початку нової сесії.

Вас також можуть зацікавити новини: