Педро Кастільйо затримала поліція / фото REUTERS

Президент Перу Педро Кастільйо затриманий поліцією. Його підозрюють в організації заколоту та перевищенні повноважень. Перед затриманням парламент оголосив Кастільо імпічмент.

Інформація про це прозвучала в ефірі місцевої радіостанції RPP. Було оголошено, що стосовно відстороненого від виконання обов'язків президента Перу ведеться кримінальне розслідування у зв'язку з "можливим вчиненням злочинів проти громадського спокою та органів громадської адміністрації".

Як зазначив генеральний прокурор Перу Даніель Сорія, Кастільо також закидають вчинення дій, спрямованих проти влади і конституційного порядку.

Відео дня

Напередодні затримання "за" імпічмент Педро Кастільйо проголосував 101 депутат зі 130. Відповідне голосування відбулося після того, як Кастільйо оголосив про розпуск парламенту і введення в країні режиму надзвичайного стану. Кастільйо призначив надзвичайний уряд, закликавши його розробити нову конституцію країни, і звернувся до громадян із закликом провести нові вибори. Саме так він відреагував на третю спробу депутатів відсторонити його від виконання обов'язків.

Педро Кастільйо: що відомо

Педро Кастільйо – перуанський шкільний учитель, профспілковий активіст і політик. Широку популярність здобув у 2017 році, очоливши загальнонаціональний страйк вчителів.

Балотувався у президенти від лівої партії "Вільне Перу". Вступив на посаду 28 липня 2021 року.

Під час передвиборної компанії обіцяв, що у разі його обрання він відмовиться від президентської платні та буде як і раніше жити на зарплату вчителя, а міністрам і депутатам скоротить зарплату наполовину.

Всі звинувачення у корупції Кастільйо заперечує. На його думку, вони засновані на "чутках людей, які, прагнуть пом'якшити своє покарання та зловживають його довірою".