У Німеччині дискутують, чи потрібно записувати переговори Шольца з Путіним: раніше цього не робили / фото REUTERS

Історично значущі телефонні розмови між німецьким канцлером Олафом Шольцем і російським диктатором Володимиром Путіним ніколи не були записані повністю. 

Інформація про ці важливі переговори зберігається у вигляді записів з пунктами, і цей підхід активно критикує експертна спільнота, йдеться в матеріалі Süddeutsche Zeitung.

Повідомляється, що досі закон про федеральні архіви не передбачав обов'язкового збереження стенограм таких переговорів. Президент Федерального архіву Майкл Холлманн розповів журналістам, що ці переговори зберігалися у форматі замітки і "не було жодних зобов'язань щодо запису телефонних розмов". Оскільки повних записів цих переговорів немає, згодом історикам навряд чи вдасться розгадати загадку точного їх змісту. 

Відео дня

"Це те, що федеральним міністерствам доведеться змінити у своїх спільних правилах процедури", – сказав Холлманн. 

Холлманн також у відповідь на запитання журналістів уточнив, що планів щодо всебічного документування переговорів, наприклад, з президентами США, також немає.

Глава Асоціації архівістів Німеччини Ральф Якоб розкритикував наявну процедуру запису телефонних переговорів. Він наголосив, що не політикам варто визначати, яка інформація є актуальною, і не варто підходити до питання документування довільно.

Водночас німецькі політики відстоюють цей підхід. Наприклад, заступник голови парламентської групи ХСС Андреа Ліндхольц впевнена, що відсутність стенограм і записів надає канцлеру необхідний ступінь конфіденційності.

"Для того, щоб дійсно досягти чогось телефонними дзвінками, федеральному канцлеру також потрібен певний ступінь конфіденційності", - каже вона. 

Водночас Ліндхольц вважає в окремих випадках підготовкастенограм є можливою - "за погодженням зі співрозмовником". 

Опозиційні німецькі політики раніше припускали, що під час переговорів Путін міг погрожувати Шольцу, наприклад, ядерною зброєю, і це могло впливати на його позицію щодо поставок зброї в Україну. 

Переговори Шольца і Путіна 

У лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну, канцлер Німеччини Олаф Шольц відвідував Москву з офіційним візитом і проводив зустріч з Володимиром Путіним. Візит був пов'язаний з нарощуванням Росією військової присутності поблизу українського кордону. Шольц висловлював заклопотаність і говорив, що "головне, щоб не почалася війна". 

З того часу Олаф Шольц неодноразово проводив телефонні переговори з російським диктатором, за останні місяці вони відбувалися все рідше.

Зокрема, розмова відбулася в травні, наступна – в середині вересня, потім – на початку грудня (в тому ж місяці німецький канцлер повідомляв, що припускає подальші переговори з президентом РФ щодо закінчення війни).

Напередодні речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що, хоча канцлер ФРН Олаф Шольц і президент Франції Еммануель Макрон неодноразово говорили, що "продовжать спілкуватися з Путіним, щоб шукати якісь шляхи і виходи з ситуації", За останній час жодних ініціатив з їхнього боку не було.

"Не було ніяких запитів, орієнтувань або опрацювань можливих термінів такої розмови", – сказав Пєсков.

Вас також можуть зацікавити новини: