Європарламент ухвалив резолюцію щодо вбивства білоруського активіста Романа Бондаренка / фото REUTERS

Європейський парламент закликає владу Білорусі провести негайне і ретельне розслідування вбивства білоруського активіста Романа Бондаренка.

Як сказано у повідомленні на сайті Європарламенту, текст резолюції підтримали 613 депутатів, проти виступили 41 і утримались 35.

Відео дня

Зокрема, європарламентарі рішуче засуджують убивство Бондаренка і висловлюють свої співчуття його родині та усім родинам, які втратили близьких внаслідок репресій режиму Олександра Лукашенка.

У резолюції висловлюється вимога щодо проведення негайного, ретельного і незалежного розслідування смерті Бондаренка, а також щодо інших смертей цивільних осіб у Білорусі, пов'язаних із протестами.

Депутати ЄП підтверджують свою підтримку вимогам протестувальників, які стосуються свободи, демократії, гідності та права обирати своє власне майбутнє.

Читайте такожБілорусь підготувала санкції проти офіційних осіб України

Водночас у Європарламенті засуджують подальші порушення прав людини, залякування і непропорційне застосування сили владою проти мирних протестувальників.

Нагадаємо, у Європейському Союзі заявили про готовність запровадити додаткові санкції проти чиновників Білорусі після смерті активіста Романа Бондаренка.

МЗС України виступило за покарання вбивць білоруського активіста.

Вибори та протести в Білорусі: що було раніше

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили запровадити санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • 2 жовтня Європейський Союз офіційно запровадив санкції проти 40 представників режиму Лукашенка, причетних до придушення мирних протестів та фальсифікацію президентської виборчої кампанії у Білорусі. У списку самого Лукашенка не було.
  • 13 жовтня Тіхановська оголосила Лукашенку народний ультиматум. Лідер білоруської опозиції заявила, що до 25 жовтня мають виконати три вимоги: Лукашенко повинен оголосити про відставку, має припинитися насильство на вулицях, мають звільнити всіх політв'язнів.
  • 6 листопада Європейський союз ввів санкції проти Олександра Лукашенка і 14 білоруських чиновників. Як зазначено на сайті Європейської Ради, в цілому санкції введені проти 59 осіб з Білорусі.