У Грузії заявили, що Саакашвілі хотів влаштувати провокацію на акції в Тбілісі / фото REUTERS

Прем'єр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що Міхеїл Саакашвілі і його команда планували вбивства опозиціонерів.

Таку заяву він зробив в ефірі телекомпанії "Імеді", пише Sputnik Georgia.

За інформацією спецслужб, Саакашвілі хотів організувати провокацію на акції в Тбілісі. 

Відео дня

"Їх план був такий: під час кульмінації та мобілізації близько 10 тисяч осіб, і, напевно, вони змогли б цього досягти, поліції довелося б затримати Саакашвілі та, можливо, використовувати спецтехніку. І в цей час однією з версій розглядалося вбивство в метушні кількох опозиційних лідерів... Це було однією з версій їхнього плану з метою делегітимізації нашого керівництва, за кордоном би показали, як тут вбивають опозиційних лідерів. І тоді б вони зажадали відставки уряду і призначення позачергових виборів", - заявив Гарібашвілі.

Читайте також"Грузія поки не вільна": соратниця Саакашвілі розповіла, навіщо він повернувся в країнуГарібашвілі зазначив, що лідер "Єдиного національного руху" Ніка Мелія не підтримав цю ідею. 

Тим часом Ніка Мелія анонсував на своїй сторінці в Facebook акцію на підтримку Саакашвілі.

Мітинг "Свободу Міші" збираються провести в замку Руставі 4 жовтня, о 15:00.

Затримання Саакашвілі в Грузії

Раніше Саакашвілі, який має громадянство України, заявляв, що полетить до Грузії 2 жовтня - у день місцевих виборів.1 жовтня він заявив, що знаходиться в Батумі.

Пізніше стало відомо, що Саакашвілі затримали і помістили в пенітенціарну установу. Він сказав, що вважає себе політичним в'язнем, і оголосив голодування.

У Грузії Саакашвілі оголошений у розшук - він не був на батьківщині останні вісім років. Його заочно засудили до шести років ув'язнення, визнавши винним в організації нападу на колишнього грузинського депутата Валерія Гелашвілі. Грузинська влада неодноразово заявляла, що Саакашвілі після повернення в країну буде затриманий.

1 жовтня прес-секретар президента України Сергій Нікіфоров повідомив, що президент Володимир Зеленський стурбований новинами з Грузії, де затримали Саакашвілі.

Глава правлячої партії Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що колишній президент країни Міхеїл Саакашвілі готував державний переворот. Кобахідзе розповів, що Саакашвілі затримали в Грузії в рамках заздалегідь спланованої секретної операції.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі відмовилася помилувати його. Вона додала, що їй було неприємно бачити, як колишнього президента заарештовували на камери, але цього "вимагало верховенство закону".