Італія планує вийти з ініціативи "Один пояс, один шлях" / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, facebook.com/giorgiameloni.paginaufficiale

Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні у приватному порядку повідомила прем'єр-міністру Китаю Лі Цяну, що її країна планує вийти з ініціативи "Один пояс, один шлях". Про це пише Bloomberg із посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

Відзначається, що інвестиційний пакт, до якого Італія офіційно приєдналася в 2019 році, став перевіркою відносин Риму зі США. Під час зустрічі на полях саміту G20 в Індії Мелоні повідомила Лі, що Італія планує вийти з підписаної лідером Китаю Сі Цзіньпіном ініціативи, але при цьому прагне зберегти дружні відносини з Пекіном.

Як пише видання, прем'єр Італії не поспішала з прийняттям рішення про те, як повідомити про рішення свого уряду вийти з глобального інфраструктурного пакту, побоюючись торгових відплат. Мелоні протягом кількох місяців переслідувала дилема про те, як донести таке рішення до Пекіна, одночасно обмеживши ризик помсти.

Відео дня

Мелоні заявила, що відвідає Китай в найближчі місяці, і це питання є делікатним, особливо після того, як посол Китаю в Італії попередив, що вихід Італії з угоди матиме для неї "негативні наслідки".

Один пояс - один шлях: вихід Італії

Як повідомляв УНІАН, раніше цього року Bloomberg повідомив, що Італія дала зрозуміти союзникам про намір вийти з цієї ініціативи до кінця року. Італія - єдина країна G7, яка бере участь в цьому суперечливому інвестиційного договорі з Китаєм. Участь буде автоматично продовжена в 2024 році, якщо Рим не вийде з угоди.

Зазначалося, що Італія, як і більша частина Європи, опинилася в пастці напруженості між Вашингтоном і Пекіном, що посилюється на тлі постійної підтримки Китаєм Росії. США активно тиснули на Італію, щоб та відмовився від участі в угоді.

В рамках ініціативи "Один пояс, один шлях", що існує з 2013 року, Китай інвестував понад $900 мільярдів в інфраструктурні проекти по всьому світу. В рамках програми здійснюються інвестиції в 70 країн і міжнародних організацій. Росія була одним із головних одержувачів китайських витрат на програму, однак у 2022 році інвестиції Китаю в Росію в рамках програми "Пояс і шлях" вперше впали до нуля.

Вас також можуть зацікавити новини: