У Придністров'ї відбувся "з'їзд депутатів усіх рівнів" / фото Олексій Кравцов, УНІАН

Самопроголошена "влада" Придністров'я звернулася до Росії по "захист" у зв'язку з "економічною блокадою з боку Молдови". Відповідну декларацію ухвалив з'їзд депутатів невизнаної республіки, повідомляє придністровський ресурс "Новини Придністров'я" і російське агентство "РИА Новости".

Сьогодні в місті Тираспіль, підконтрольному владі "Придністровської молдавської республіки", відбувся перший за 18 років  років "з'їзд депутатів усіх рівнів". Влада Придністров'я називає його "колегіальним дорадчим органом", який скликають із найважливіших питань внутрішньої і зовнішньої політики. У з'їзді беруть участь депутати "парламенту" і місцевих рад усіх рівнів, а керує роботою з'їзду голова "Верховної Ради ПМР" за участю "президента" самопроголошеної республіки.

Під час виступів депутатів різних рівнів і міністрів "уряду" було озвучено претензії на адресу Молдови та звинувачення в тому, що Кишинів запровадив "економічну блокаду" невизнаної республіки, обклавши поставки товарів додатковими митами.

"Президент ПМР" Вадим Красносельський, зокрема, заявив, що проти Придністров'я застосовують "політику геноциду" - економічне придушення, фізичне знищення частини народу у війні 1992 року, відмову в правовому захисті, спробу насильницького насадження мови.

За підсумками з'їзду було ухвалено декларацію з 7 пунктів, у якій, серед іншого, міститься звернення до Росії по захист.

"Звернутися до Ради Федерації та Державної Думи Росії з проханням про реалізацію заходів щодо захисту Придністров'я в умовах посилення тиску Молдови. У Придністров'ї живуть понад 220 тисяч громадян Росії. Росія бере участь у миротворчій місії на Дністрі і є гарантом і посередником у переговорному процесі", - йдеться в резолюції з'їзду.

Крім того, з'їзд звернувся до Генерального секретаря ООН із проханням "врахувати невід'ємні права придністровського народу" і "припинити порушення сусідньою Молдовою" прав і свобод жителів Придністров'я.

Аналогічно звернення направлено до учасників міжнародного переговорного процесу з урегулювання придністровського конфлікту ("формат 5+2"), до ОБСЄ, Європарламенту, СНД і Червоного Хреста.

Ситуація у Придністров'ї

Як писав УНІАН, раніше стало відомо, що самопроголошене Придністров'я проведе з'їзд депутатів наприкінці лютого. Майор ЗСУ Єгор Чечеринда зіставив це з планами Путіна звернутися з посланням до Федеральних Зборів РФ 29 лютого. Чечеринда припустив, що на з'їзді Придністров'я може попроситися до складу Росії.

Коментуючи цю інформацію, речник ГУР України Андрій Юсов заявив, що українська розвідка не має даних про плани придністровських сепаратистів попроситися до складу Росії. За даними джерел, з'їзд є частиною внутрішньої політичної боротьби за економічні інтереси в самому Придністров'ї.

Вас також можуть зацікавити новини: