У Білорусі тривають протести проти Лукашенка / REUTERS

Білоруський політолог Віталій Римашевський розповів про програму, з якою йшов на вибори президента Білорусі чоловік Світлани Тихановської Сергій.

Читайте такожТихановська записала нове звернення: просить ЄС "підтримати пробудження Білорусі" і не визнавати вибори

«Я б не говорив про феномен сім'ї Тихановських, скоріше про феномен сім'ї білоруського народу. Тому що Світлана вийшла кандидатом як запасний варіант, її чоловік, можливо, не планував до кінця брати участь в президентських перегонах. Він використовував своє висунення, щоб донести політичні вимоги про відставку Лукашенка», - заявив експерт в ефірі телеканалу «Україна 24».

Відео дня

За його словами, раніше було так, що традиційно президентські кампанії в Білорусі були єдиним ковтком свободи, коли можна було використовувати своє висунення.

«У Тихановського була невипадкова популярність - він доволі популярний блогер, не ставив перед собою політичні цілі. Зазвичай у нас не можна було збиратися на вулицях, а ось коли ти кандидат в президенти - можна вільно проводити пікети і так далі. У нього не було жодної програми, крім одного пункту: «Лукашенко, геть». Білоруси будуть раді вітати Тихановську в країні, більшість вірить, що вона перемогла, всі впевнені, що влада зміниться, я думаю, що і чиновники теж, і міліція. Лукашенко піде, тому що ніхто його не підтримує», - зазначив Римашевський.

Що відбувається у Білорусі: хроніка протестів