Олександр Лукашенко / REUTERS

Білоруський економіст Ярослав Романчук розповів, наскільки впливають на політику Олександра Лукашенка санкції Заходу.

Про це він розповів в ефірі телеканалу «Україна 24».

Читайте такожЛукашенко і досі є почесним доктором КНУ імені Шевченка

Відео дня

«За 26 років Лукашенко не зробив нічого для диверсифікації білоруської економіки. Було багато слів про далеку дугу, про Україну, про Євросоюз, але факт залишається фактом: левова частка того, чим ми торгуємо з Україною, з ЄС - це нафтопродукти, які ми своєю чергою отримували з російської нафти. Лукашенко замість того, щоб створити економічний фундамент незалежної Білорусі, навпаки - її руйнував і руйнує», - зазначив експерт.

За його словами, санкції Заходу, які були раніше, мали радше політичне й психологічне значення.

«Ті санкції, які вдарили по Ірану, по нафті - у нас такого не було. Литва, Латвія, Польща, Німеччина справно купували нафту, нафтопродукти. Реальних санкцій, які б'ють по найчутливіших місцях режиму, не було ні щодо калійних добрив, ні щодо машинобудування, ні щодо фінансів, SWIFT нам ніхто не відключав. Захід якби хотів - зробив би. Але той режим, який сьогодні існує, коли Лукашенко своїми діями залишає себе сам на сам з Путіним, з Кремлем, дуже небезпечний для існування нашої країни, нашої незалежності», - заявив Романчук.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати.
  • 12 серпня у Білорусі розпочалася акція із блокування доріг. Цього ж дня в Білорусі затримали трьох українців - волонтерів благодійного фонду "Схід SOS" Костянтин Рєуцький і Євгенія Васильєва, а також громадянки Оксани Альошиної. Волонтерів звинувачують в організації масових заворушень, їм загрожує позбавлення волі на термін від 3 до 8 років.